Emil Forsberg gör Bundesliga-premiär i en av världens mest omdiskuterade klubbar. Foto: Bildbyrån/Twitter

Forsberg om protesterna: ”Får tycka vad de vill”

Uppdaterad
Publicerad

De har kallats Tysklands mest hatade lag. Ägt av Red Bull väcker RB Leipzig starka känslor bland de tyska fansen. SVT Sport reste till Tyskland för att träffa lagets och Sveriges mittfältsstjärna Emil Forsberg som är van vid protesterna. ”Folk får tycka vad de vill”, säger 24-åringen som i dag gör debut i Bundesliga.

Den globala jätten Red Bull köpte licensrättigheten för ett lag i tyska femtedivisionen 2009. Enligt reglerna får ingen sponsor ha med sitt namn i klubbnamnet. Då döpte man laget till Rasenballsport, översatt ungefär till gräsfotboll. Alltså, RB Leipzig.

– Reglerna i Tyskland säger att ingen investerare får ha total kontroll över en klubb, därav 51-procentsregeln. Men Red Bull har utnyttjat ett kryphål och gått runt det här. De bryter inte mot några regler och har alla tillstånd som behövs. Men de kontrollerar klubben till hundra procent, säger författaren och journalisten Ulli Kroemer som skrivit en bok om klubben. Till vardags bevakar han den för Mitteldeutsche Zeitung.

I den tyska fotbollskulturen har fansen ofta haft mycket att säga till om. Storklubbar som Dortmund och Bayern München har tusentals medlemmar som kan påverka biljettpriser och annat i föreningen. I Leipzig finns det bara 17 personer med rösträtt.

Medlemsavgiften: 8000 kr per år

Vill man bli medlem i Leipzig kostar det 8000 kronor om året och 1000 kronor att ansöka. Klubben har dessutom rätt att avslå alla ansökningar man vill. Medlemsavgiften i exempelvis Bayern München är cirka 600 kronor om året. 

Protesterna har varit många.

– De borde växa fram och det ska inte bara handla om pengar, pengar, pengar, säger Dynamo Dresden-supportern Falko.

– Det är bara kommersialism och traditionen är kaputt, säger Hamburg-supportern David.

– RB är inte kultur. Dynamo är kultur. Det handlar inte bara om pengar, säger Dynamo Dresden-supportern Erik.

Kastade in avhugget tjurhuvud

I cupmatchen mellan ärkerivalerna Dynamo Dresden, som säger sig stå för allt det klassiska och historiska, och Leipzig kastade någon in ett avhugget tjurhuvud innan matchen.

– Man kan ställa sig frågan hur man får in ett tjurhuvud på läktaren. Det är lite skumt. Men vi spelare har sagt att vi ska inte lägga energi på det utan vi ska visa vad vi går för på planen. Det blir en fantastisk stämning var vi än kommer. Det triggar en och man vill prestera. Man höjer sig lite grann.

Forsberg: ”Ett perfekt fotbollssteg”

Emil Forsberg lämnade Malmö, där tusentals fans är väldigt involverade, för något helt annat. Och många hade och har åsikter.

– Jag förstår självklart när man tittar på Malmö som är en klubb som jag älskar, som har en fantastisk tradition, fantastiska supportrar och som fick mig att bli den jag blev. Men sen får folk tycka vad de vill. För mig blev det här ett perfekt fotbollssteg och ingen kan säga något annat.

I Zweite Bundesliga, andraligan, blev det åtta mål och sju målpassningar för den 24-årige svenske virvelvinden som ofta blev uttagen i veckans lag. Frågan är om han kan bli en hit även i högsta ligan.

– Varför inte? Han var en succé i andraligan och har all kvalitetet för att lyckas. Han kommer få större ytor i högsta ligan där lagen inte är så defensiva, säger Bilds RB Leipzig-bevakande reporter Yvonne Gabriel.

– Jag vill ha en stor roll i laget och hjälpa laget så mycket som jag kan både målmässigt och assistmässigt, säger Emil Forsberg.

Vill bli ledande i nya landslaget

I höst väntar också VM-kval, första motståndaren är Nederländerna. Nye förbundskaptenen Janne Andersson har han inte hunnit prata med ännu. Det är en ny tid för det svenska landslaget och den första matchen utan Zlatan. Själv tar han gärna en ledande offensiv roll.

– Det är en roll jag vill ta, såklart. Det känns bra och jag har haft bra matcher i landslaget. EM var ett steg neråt, men överlag tar jag med mig självförtroendet jag har där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.