Forsbergs framfart fortsätter. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Kul att spela fotboll just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsmittfältaren Emil Forsberg är hetast i Europa – enligt statistiken. För fjärde gången den här hösten har han tagit plats i Veckans lag i Bundesliga. Det efter helgens två nya assist. – Formen är fantastisk, det har känts bra hela hösten, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

Med två assist mot Freiburg låg Emil Forsberg bakom RB Leipzigs sjunde raka seger. Tack vare insatsen är landslagsmittfältaren med i tyska fotbollsmagasinet Kickers ”veckans elva” – för fjärde gången. Ingen annan spelare i Bundesliga har tagit plats fler gånger.

– Jag har fått en stort ansvar i både klubblag och landslag. Det är kul att spela fotboll just nu. Det gäller att njuta av det och fortsätta att jobba lika hårt varje träning och match. Det kan svänga neråt lika snabbt. Så jag försöker njuta så mycket som det går nu, och jobba hårt, så får vi se.

Hetast i Europa

Forsberg toppar assistligan i Bundesliga. Totalt har han gjort fem mål och sju assist på de elva första omgångarna. Ingen annan mittfältare i de fem största europeiska ligorna har stått för fler framspelningar än Forsberg.

– Mina lagkamrater tar bra löpningar. Vi spelar ett system som passar mig väldigt bra, där jag får ligga bakom mycket. Mina duktiga lagkamrater som har sina styrkor i djupledsspelet, då klappar det bra. Min spelstil klappar bra med lagets spelstil, och jag får ut mina styrkor på alla sätt.

”Oerhört stolta”

Nykomlingen Leipzigs tog sjunde raka seger när man bortabesegrade Freiburg med 4-1. 

– Det är så klart fantastiskt. Det är starkt av oss, vi är oerhört stolta över resultatet, och hur vi presterar. Vi gör det väldigt bra. Vi vinner väldigt säkert. Vi dominerar matchen från start till stopp.

Och Forsberg noterades för två nya assist.

– Det var en övertygande seger och kul att få bidra med två assist, även om jag kanske skulle ha gjort något mål också. Det känns fantastiskt, vi njuter av varje sekund. Vi vet att det kan svänga lika fort åt andra hållet. Vi behåller fötterna på jorden, försöker vara ödmjuka, och jobba så hårt det bara går på träning.

”En sensation”

Bundesligafärskingen RB Leipzig toppar sensationell ligan före mäktiga Bayern München.

– Det är klart att det är stort här i Tyskland just nu. Det är en sensation. Folk tycker det är positivt och folk tycker det är negativt. Det är olika reaktioner, men vi njuter av det, och vi tar dag för dag. 

Superlativ som”Europas hetaste mittfältare”, ”nya succén”, ”bäst i Bundesliga” duggar tätt kring Emil Forsberg.

– Jag har bra folk runt omkring mig som påminner mig om att det kan gå lika snabbt nedåt också. Det är kul att det går bra, det ska man njuta av, men jag försöker vara ödmjuk, och vet att det kan gå lika fort nedåt. Jag försöker hålla fötterna på jorden och inte tänka så mycket på det.

”Känts bra i landslaget”

Även i landslaget har Forsberg haft en fin höst. Han gav Sverige ledningen i viktiga VM-kvalmötet mot borta mot Frankrike. En match som Frankrike dock vände och vann.

– Det har alltid känts bra i landslaget, tycker jag. Jag har haft en fantastisk tid så länge jag har spelat i landslaget. Jag har älskat att åka dit varje gång jag har varit där. Det har varit en bra höst för mig, för klubblaget och för landslaget.

– Vi har gjort bra resultat även fast vi förlorade senast. Vi har vuxit in i det mer och mer. På det stora hela så är jag väldigt nöjd med hösten. Men det ska fortsätta att vara så här också.

Nästa match i Bundesliga för RB Leipzig är hemma mot Schalke04 på lördag.

– Det är full gas. Det är klart att det blir en tuff match. Schalke är ett storlag i Tyskland, som har börjat att gå bra igen. Det blir en bra match mellan två bra lag som vill spela fotboll. Det kommer bli mycket fart, det ska bli kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.