”En skam för Elfsborg”

Uppdaterad
Publicerad

36-årige Anders Svensson fortsätter att bära Elfsborg. Nu delar SVT:s fotbollsexpert ut en käftsmäll till klubben. –Det är en skam att han vid hans ålder ska vara så viktig, säger Thomas Wernerson.

Elfsborg sålde mittfältstalangen Oscar Hiljemark. Kvar finns landslagsmannen Svensson som enligt Wernerson både är kulturbärare och spelfördelare. Något som han är väldigt kritisk mot.

–Att man inte har fått fram någon annan som kan lasta av honom... När Hiljemark försvann är han fortfarande den som håller ihop försvaret, sätter igång djupledsspelet, han ska hitta luckorna när lag backar hem. 

Allsvenskan 2013

Experten är också oroad över Anders Svenssons fysik.

–Man måste hitta ett alternativ där för jag är tveksam om han håller hela säsongen.

”Hauger slår inte ett felpass”

Men tränaren Jörgen Lennartsson håller inte med.

–Vi har en innermittfältare som heter Marcus Rohdén som vi tror väldigt mycket på. En väldigt löpstark tvåvägsmittfältare som också kan spela på kanten. Jag skulle kunna räkna upp fler spelare, Ishizaki utvecklas, Lasse Nilsson...

Elfsborg ville satsa inför Champions League och har enligt sportchefen spetsat truppen.

–Det känns bra. Henning (Hauger) slår inte ett felpass. Mittfältare som har allt egentligen, säger Stefan Andreasson.

Svensson själv tänker inte lägga av än i alla fall. Han har inte ens gett upp landslaget, trots begränsad speltid.

– Ravellis rekord är nära, det var aldrig någon tvekan om att följa med till Slovakien, säger Svensson.

”Göteborgs enda anfallsvapen”

Men Thomas Wernerson nöjer sig inte där. Han sluggar även mot IFK Göteborg och säger att de är alldeles för beroende av Tobias Hysén.

–Han är IFK Göteborgs enda anfallsvapen. Förra året när de flyttade ut honom på kanten så stendog anfallsspelet. Han är hur viktig som helst för klubben, säger Thomas Wernerson.

Chris Härenstam tycker att Mattias Bjärsmyr avlastade en del när han kom in i truppen.

–Det är mycket fokus på att IFK Göteborg ska spela mindre sexigt och backa hem. Då får Bjärsmyr en viktig roll och då får Hysén mer ytor. Den kombinationen tror jag mycket på.

Thomas Wernerson tycker att Hysén är viktigare för Göteborg än vad Svensson är för Elfsborg.

–Jag köper det med Hysén. Gör han sina 15 mål är klubben en guldkandidat. Annars är man inte det, säger Chris Härenstam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2013

Mer i ämnet