Foto: BILDBYRÅN

Ankersen sköt Blåvitt vidare i Europa League

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborg tog sig vidare till den sista omgången i Europa League-kvalet efter stor dramatik.

Blåvitt behövde vinna med två mål borta mot HJK Helsingfors – och Jakob Ankersen satte 2–0 i 82:a minuten.

Göteborgarna hade kniven mot strupen efter uddamålsförlusten, 1–2, hemma på Nya Ullevi för en vecka sedan. Dessutom tvingades de att klara sig utan stjärnan Tobias Hysén som inte följde med till Finland eftersom hans fru väntar sitt tredje barn.

Hyséns ersättare, Mikael Boman, gav laget en bra start när han nickade in 1–0 i den 35:e minuten efter ett fint inlägg av Haitam Aleesami.

Europa League

Det nödvändiga andra målet satt långt inne. Men i den 82:a minuten marscherade mittfältaren Jakob Ankersen, en av planens bästa spelare, framåt och placerade vackert in 2–0 i bortre burgaveln.

Därmed är läget klara för playoff som avgörs i ett dubbelmöte den 18 respektive 25 augusti.

Aleesami klar för Serie A

Där får de klara sig utan vänsterbacken Haitam Aleesami som redan i morgon sätter sig på ett flyg till Italien. Han är klar för Palermo i Serie A, bekräftar Göteborg på sin hemsida. Där blir han lagkamrat med bland andra Robin Quaison och Oscar Hiljemark.

– Ett bättre slut kunde jag inte fått. Det känns både spännande och ledsamt. Jag tror att alla fotbollsspelare med ambitioner vill spela i de största ligorna, säger Aleesami till lagets hemsida.

Facit: Svenska lag i Europa League

De fem senaste säsongernas svenska lag i Europa League:

2015/2016: 0.

2014/2015: 0.

2013/2014: Elfsborg (utslaget i gruppspelet).

2012/2013: AIK och Helsingborg (utslagna i gruppspelet).

2011/2012: Malmö FF (utslaget i gruppspelet).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet