Falkenbergs Thomas Juel-Nielsen nickar in 2-1. Foto: BILDBYRÅN

Falkenberg chockade mästarna

Anfallsstjärnan utburen på bår och en mittback utvisad. Men Falkenberg reste sig och tog sina första poäng i årets allsvenska. Det blev 2-1 mot regerande mästarna IFK Norrköping, som fick målvakten David Mitov Nilsson skadad.

Inte förrän nollpoängaren Falkenberg fick mittbacken Tibor Joza utvisad i mitten av andra halvlek lyckades IFK Norrköping skapa tryck mot hemmalaget. Så långt ledde Falkenberg välförtjänt med 1-0 och hade flera vassa chanser till ett andra mål.

Janne Andersson bytte in Andreas Hadenius, som nickade in kvitteringen efter att ha varit på planen i bara sju minuter. Då återstod en kvart och alla väntade sig en IFK-anstormning för ett segermål.

Men i stället skakade ett decimerat Falkenberg fram en hörna som danske mittbacken Thomas Juel-Nielsen nickade in efter målvaktsretur.

Tonåringar i centrum

Det mesta hände annars kring Gustaf Nilsson, 18, under en hysterisk första halvtimme på Falkenbergs IP.

Först kolliderade han med David Mitov Nilsson. Båda blev liggande på gräset i flera minuter.

Norrköpings målvakt blev utburen på bår – och ersattes av 19-årige estländaren Andreas Vaikla i 19:e minuten.

Gustaf Nilsson reste sig. I 26:e minuten vann Falkenbergs långa anfallare en duell med Andreas Johansson om en högt studsande boll. Nilsson vände bort Norrköpingsveteranen och dundrade in 1-0 på halvvolley från mer än 20 meter. Jätteskottet gick ribba in, nästan ute vid stolpen.

Utforslad på bår

Det var Gustaf Nilssons första mål i årets allsvenska. Sju minuter senare blev han utforslad på bår med kraftiga bensmärtor efter att han trampat snett.

Hakeem Araba byttes in, och med den kraftfulle engelsmannen längst fram fortsatte Falkenberg att dominera.

De gulvita vann närkamper och fixade fram målchanser med hårda och exakta inspel i straffområdet. Danske Alexander Jakobsens känsliga fötter var inblandade i mycket.

Svenska mästarna fick bara till tre avslut på mål mot tabelljumbon.