Fängelse för norsk matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Fem av de sju åtalade i den norska matchfixningsrättegången straffas. Två fotbollsspelare frikänns däremot.

Den svenske huvudmannen bakom spelhärvan dömdes till fängelse i ett år och sex månader. Han ska också betala 340 000 norska kronor – samma summa som vinsten från de två matcher som anses ha varit riggade.

Tingsrätten i Oslo menar att det står utom tvivel att 44-åringen gav direktiv till spelarna om att påverka resultatet i matcherna och han dömdes för grov korruption.

Matchfixning

En medhjälpare, uppvuxen i Sverige, dömdes till fem dagars fängelse samt böter.

En av de svenska fotbollsspelarna dömdes till åtta månaders fängelse, liksom en av de norska spelarna. De erkände under rättegången att de tagit emot pengar för tips, men nekade till att det skulle ha något att göra med manipulering av matcher.

Riggade div 2-matcher

En annan norsk spelare fick sex månaders fängelse. Det var han som i ljuduppspelningen, som varit huvudbeviset för åklagaren Asbjørg Lykkjen, berättar om vilka som varit med på spelstöten och hur mycket han fick betalt. Under rättegången sade spelaren att han bara pratat strunt.

Samtliga tre dömda spelare ska också betala böter på 30 000 norska kronor. En svensk och en norsk spelare frikändes.

De sju männen var åtalade för att ha riggat två fotbollsmatcher i norska division 2 under sommaren 2012. Samtliga nekar till anklagelserna och de fyra som fick längre straff kommer att överklaga domen. Åklagaren har inte bestämt sig om även hon ska överklaga.

”Viktig signal”

Straffen var betydligt lägre än åklagaren yrkat på. Hon menade att de åtalade borde dömas till två till fem års fängelse. Generalsekreteraren i Norges fotbollsförbund, Kjetil Siem, säger dock att ”domen skickar en viktig signal om att man inte riggar matcher i Norge ostraffat.”

I den första svenska matchfixningsrättegången i Jönköping i fjol friades en 24-årig man från misstankarna om grovt tagande av muta. Domen har överklagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet