Ludwig Augustinsson och hans FC Köpenhamn får spela Champions League. Foto: Bildbyrån (ARKIV)

FC Köpenhamn till Champions League

FC Köpenhamn med tre svenskar från start blev i går kväll klart för gruppspelet i Champions League, efter 1–1 borta mot cypriotiska Apoel (sammanlagt 2–1). Den danska ligatvåan blir därmed enda nordiska lag i årets upplaga av turneringen. ”Det här är stort för hela Danmark”, säger lagets tränare Ståle Solbakken till BT.

FC Köpenhamn reste till Cypern och mötet med Apoel Nicosia med en 1–0-seger i bagaget. I en dryg timme lyckades Köpenhamn, med Robin Olsen, Ludwig Augustinsson och Erik Johansson från start, hålla tätt men med 20 minuter kvar satte Pieros Sotiriou 1–0 för Apoel bakom Olsen.

Paraguayanen Federico Santander såg ändå till att det blir ett nordiskt lag i Champions League med sitt inlägg som blev ett intappat mål i 86:e minuten. Apoel var i det läget tvingat att göra två mål för att ta sig vidare.

– Då visste vi, det var klart. Det var en fantastiskt härlig känsla, säger Ståle Solbakken till BT.

1–1-resultatet innebar att Köpenhamn tog sig vidare efter totalt 2–1.

– Det blir stort för oss och hela Danmark att få Champions League på Parken (Köpenhamns hemmaarena) igen. Vi har haft många festliga stunder, och ser fram emot att skapa flera, säger Solbakken.

Hart fick starta

Joe Hart och Yaya Touré fick båda starta när Manchester City mötte Steaua Bukarest borta i Champions League-kvalet. City vann hemma med 5–0 så kanske var det därför nye tränaren Pep Guardiola tyckte han kunde sätta in duon i en tävlingsmatch för första gången för säsongen. Det har annars pratat om att båda ska vara på väg bort från City.

Touré var involverad i Citys ledningsmål tio minuter in i andra halvlek när Fabian Delph nickade in bollen.

Guardiola valde att bänka Sergio Agüero som gjorde tre mål i första matchen trots att han missade två straffar.

Mönchengladbach slog Young Boys borta i första mötet med 3–1 och när Thorgan Hazard satte 1–0 redan efter nio minuter så var tyskarnas Champions League-plats klar. Till slut blev det 6–1 sedan både Hazard och brassen Raffael gjort hattrick och totalt 9–2. Oscar Wendt satt på bänken för Mönchengladbach.

Rostov överraskade

Debutanten Rostov är också klar för gruppspelet. Ryssarna överraskade med 1–1 i Amsterdam mot Ajax och på hemmaplan nickade iraniern Sardar Azmoun in 1–0 efter en halvtimme. I andra kom tre Rostov-mål till och först på slutet kunde Davy Klaasen reducera på straff.

Imponerande av ett lag där ordinarie tränaren Kurban Berdjev som förde laget till en andraplats i ligan, klev av i augusti. I stället är det före spelaren Dimitrij Kirisjenko som hoppat in och fört Rostov till en historisk framgång.

Ett drömskott via trävirket av 20-årige Valentino Lazaro gav Salzburg ett gyllene läge till avancemang. Salzburg hade med sig 1–1 borta mot Dinamo Zagreb. Men kroaterna kvitterade i 87:e och tvingade fram en förlängning. Där satte algeriern El Arabi Hilal Soudani 2–1 för gästerna som tog den 32:a och sista platsen i Champions Leagues gruppspel.

Seedningsgrupperna inför torsdagens lottning

Pott 1: Real Madrid (mästare), Barcelona, Leicester, Bayern München, Juventus, Benfica, Paris Saint-Germain, CSKA Moskva.

Pott 2: Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Arsenal, Manchester City, Sevilla, Porto, Napoli, Bayer Leverkusen.

Pott 3: FC Basel, Tottenham, Dynamo Kiev, Lyon, PSV Eindhoven, Sporting CP, Club Brügge, Borussia Mönchengladback.

Pott 4: Celtic, Monaco, Besiktas, Legia Warszawa, Ludugorets Razgrad, FC Köpenhamn, Rostov, Dinamo Zagreb.

Grupperna lottas klockan 18.00 på torsdag.