Rosengård kommer spela med Regnbågsflaggan på matchtröjorna.

FC Rosengård spelar med regnbågsflagga

Uppdaterad
Publicerad

Svenska mästaren FC Rosengård blir första fotbollsklubben i Sverige att spela med en regnbågsflagga på tröjan.

”Det är viktigt att vi som förebilder visar att alla faktiskt är välkomna”, säger Rosengårds försvarare Anita Asante till SVT Sport.

Kiruna Hockey var först – deras regnbågsfärgade matchtröja engagerade människor över hela Sverige.

FC Rosengård följer nu i hockeylagets fotspår. Regnbågsflaggan pryder de svenska mästarnas nya matchtröja.

En enkel gest för öppenhet och tolerans.

– Vi har förstått att vi har förstått möjligheten att visa att vi är förebilder för yngre personer. Också de som har identitetsfunderingar eller vill hålla på med någon sport men inte vet om de är välkomna eller om de skulle vara säkra. Men också för att visa att andra kan relatera till dem, säger Anita Asante.

”En bra symbol”

Anita Asante har spelat två säsonger i FC Rosengård, i vintras skrev hon på för ytterligare två. Under hennes första år i klubben började laget spela med regnbågsfärgade hörnflaggor på sina hemmamatcher.

– Att ha regnbågsflaggan på vår tröja är en bra symbol som visar på vår öppenhet som klubb. Att vi är välkomnande för alla människor, från olika bakgrunder, olika identiteter, säger Anita Asante.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.