Jonas Gutierrez firar 2-0-målet med managern John Carver. Foto: Bildbyrån

Fick cancer i september – räddade Newcastle

Uppdaterad
Publicerad

I september fick Jonas Gutierrez reda på att han hade drabbats av testikelcancer.

I kväll gjorde argentinaren sitt sista framträdande för Newcastle – och låg bakom ett mål och en assist i 2-0-segern mot West Ham, som innebar en säkrad plats i Premier League nästa säsong.

Jonas Gutierrez avslut i Newcastle liknar mest en saga.

Så sent som i september förra året fick den 31-årige argentinaren reda på att han hade drabbats av testikelcancer. Han opererade sig och friskförklarades, men ändå ville inte dåvarande managern Alan Pardew spela honom.

Premier League 2014-2015

När Pardew lämnade till förmån för John Carver i januari resonerade den nye tränaren annorlunda. Och i kväll, när nedflyttningshotade Newcastle var piskade att vinna hemma mot West Ham, så valde han att spela Gutierrez från start.

Det visade sig vara ett genidrag.

I matchens 54:e minut slog argentinaren ett inlägg som lagkamraten Moussa Sissiko satte pannan till in till 1-0. Men trots ledningen lyckades inte Newcastle koppla greppet om matchen, och det var inte förrän i matchens 84:e minut som det avgjordes.

Fick stående ovationer

Jack Colback satte ut bollen mot Gutierrez på vänsterkanten. Han rättade till cen, tittade upp – och klippte till med högern en bit utanför straffområdet. Bollen gick sedan via en West Ham-försvarare rakt in i mål och merparten av de drygt 54 000 åskådarna som fanns på läktarna på St James Park bröt ut i ett vilt segerjubel.

Segern var Newcastles första på elva matcher, och innebar en säkrad plats i Premier League nästkommande säsong.

Matchhjälten själv var ödmjuk efter matchen.

– Det spelade ingen roll vem som gjorde målen i dag, det handlade bara om att Newcastle skulle klara sig kvar i Premier League. Det blev som ett fint filmslut i dag, säger Jonas Gutierrez.

– Jag är väldigt stolt över att vara här och spela för klubben. De får mig att må så bra här, det har varit fantastiskt för mig, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Premier League 2014-2015

Mer i ämnet