Isha Johansen, ordförande Sierra Leones fotbollsförbund Foto: BBC

Hon är nästan ensam bland männen i Fifas värld

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor syns på allt fler fotbollsplaner världen över. Antalet växer hela tiden. Men i styrelserum och i maktpositioner inom Fifa lyser de nästan helt med sin frånvaro.

Två av 209 ordföranden för nationella fotbollsförbunden inom Fifa är kvinnor. En av dem är Isha Johansen från Sierra Leone. ” De förstår inte vad en kvinna gör i männens värld”, säger Johansen till Aftenposten.

Sepp Blatter har varit ordförande för det internationella fotbollförbundet, FIFA, i 18 år. Men på fredag ska hans efterträdare utses och alla fem kandidater är män.

Och bland de 207 (två förbund är avstängda av Fifa) som får rösta fram en ny Fifa-president är endast två kvinnor. Isha Johansen från Sierra Leone och Sonia Bien-Aime från Turks- och Caicosöarna.

Fifa:s reformkommitté har lagt fram ett förslag att 16 procent i det nya Fifa Council ska vara kvinnor. Tidigare har fotbollsorganisationens sk reformkommittee arbetat för en 30-procentig representation. Det går långsamt för jämställdehetskampen inom Fifa.

Blev kallad prostituerad

En av få som klarat att ta sig till toppen är Isha Johansen, som valdes till orförande i Sierra Leones fotbollsförbund 2013. I Sierra Leone, har många opponerat sig mot Johansen. Hon tror mycket beror på just det faktum att hon är kvinna.

– De förstår inte vad en kvinna gör i männens värld, säger Johansen till norska Aftenposten, som träffade henne i South Kensington i London.

Det har inte varit lätt att vara i blickfånget i männens värld hemma i Sierra Leone.

– En profilerad fotbollsledare kallade mig för prostituerad på radion och frågade hur någon kan stödja en sådan. En sportjournalist sa att jag var en skam för alla kvinnor, och inga kvinnor ville vara som mig, säger hon till tidningen.

Hetsen mot henne har bara gjort att Johansen fått mer kraft att fullfölja sin uppgift.

– Om de tror att de kan bli av med mig genom mobbning och förnedring bara för att jag är en kvinna, så kommer jag åtminstone avsluta loppet och möta dem ansikte mot ansikte. Det måste de ta itu med, säger Johansen, som började sin resa mot toppen i och med startandet av ett idellt lag hemma i Sierra Leone.

Startade klubb för barnsoldater

Hon växte upp i  Sierra Leone i ett hem där passionen för fotboll var stor. Hennes pappa grundade East End Lions, den mest framgångsrika klubben i landet.

Tillsammans med sin norska man bildade Isha Johansen klubben FC Johansen, som en humanitärt initiativ i det krigshärjade landet. Tidigare barnsoldater och pojkar utan pengar och utan hem fick hjälp genom fotbollen. Hon säger att projektet har varit en stor framgång och att engagemanget där som var grunden hon använde när hon ställde upp i valet av ny fotbollsordförande i landet.

– Fotboll i landet var i ett fruktansvärt tillstånd. Alla kände att de kunde göra vad de ville under sitt paraply. Det fanns vissa mycket smutsiga sidor. Oavsett om det är det sista jag gör, då jag ska ta förändring. Det var ett löfte jag gjorde, sade hon.

Tror på förändring

Afrika har i Isha en representant inom Fifa-toppen, Europa har ingen.  Men Johansen tror att det kommer att förändras under de kommande åren.

– Jag tror att frågor om hur Fifa skulle vara med en kvinna på toppen har gjort att fler människor överväger sina alternativ. Jag ser fram emot reformer i Fifa som kommer att leda till större integration av kvinnor. Jag tror att det finns en god chans att det till slut är möjligt att nå toppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.