Fifa kör över Schelin och Marta

Uppdaterad
Publicerad

Trots de starka protesterna ger Fifa Lotta Schelin och Marta kalla handen. Dam-VM 2015 kommer att spelas på konstgräs. – Det finns ingen plan B, säger Fifas tävlingsansvarige på damsidan Tatjana Haenni.

Ett 40-tal världsstjärnor gick samman och hotar att stämma Fifa och det kanadensiska förbundet. Allt för att Fifa skulle lyssna på deras åsikter. Lotta Schelin sade till SVT Sport igår att hon tyckte underlaget var diskriminerande mot damfotbollen.

”Det rätta vore naturgräs“

Damlandslaget Fotboll

– Det är klart att man känner så. Det är väldigt många spelare på allra högsta nivån i världen som reagerar och det ska man kunna ta in, sade hon.

Och fick medhåll av Marta:

– Nu pratar vi om ett VM under en period då det inte är kallt. Det rätta vore att spela på naturgräs. Punkt slut, sade hon.

Men Fifa står på sig. På ett besök i Kanada idag klargjorde Fifas Tatjana Haenni att det inte är aktuellt att hörsamma spelarna i frågan.

”Kan inte säga om det är rättvist”

– Vi spelar på konstgräs och det finns ingen plan B. Jag kan inte säga om det är rättvist, men så blir det, säger organisationens ansvariga för damtävlingar Tatjana Haenni till Associated Press.

Nu återstår att se vad nästa drag blir från spelarna och ifall man är redo att stämma och eventuellt hota med en bojkott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget Fotboll

Mer i ämnet