Faksimil BILD Foto: Faksimil

Fifa könstestade spelare inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Med bara veckor kvar till VM avslöjas nu att Fifa har könstestat spelare i det tyska damlandslaget. Det bekräftar man för tyska tidningen Bild. – Det stämmer, säger tyska landslagschefen Doris Fitschen till tidningen.

Fotbolls-VM är runt hörnet. Men allt är inte frid och fröjd hos Fifa. Organisationen tvingade flera spelare hos de tyska europamästarna att könstesta sig.

– Det stämmer. De här riktlinjerna finns och Fifa har sina skäl. Vi är glada att berätta att alla våra spelare är kvinnor, säger tyska landslagschefen Doris Fitschen till tidningen.

FIFA

Anledningen till testerna tros vara att VM-spelare ljög om sina kön under 2011. Det tyska laget verkar dock ha tagit testerna med en klackspark.           

– Vi har har haft ganska roligt åt det här, säger mittfältaren Lena Gössling.

Hälsodeklaration lämnas in

Sveriges landslagsläkare Mats Börjesson säger till Dagens Nyheter på nätet att frågan om könstillhörighet är en del i det medicinska intyg som samtliga VM-spelare måste lämna in.

– Fifa har ett 15 sidor långt formulär som ska fyllas i. Det innehåller saker som EKG, blodprover och mycket annat som vi har kollat under hela våren – där ingår också uppgiften om kön. Men att bifoga intyg från gynekolog är lite hård tolkning, könstillhörighet kan konstateras under flera andra undersökningstillfällen, säger Mats Börjesson.

Fakta: Könet på tapeten många gånger

1932: Stella Walsh, alias Stanislawa Walasiewicz. Tog guld på 100 meter i OS 1932 och satte flera världsrekord. Efteråt konstaterades att hon hade både manliga och kvinnliga könsattribut.

1964: Ewa Klobukowska. Tog två medaljer vid OS 1964 och satte världsrekord på 100 meter året efter. 1967 blev hon första idrottare att stängas av efter ett könstest som visade att hon hade en kromosom för mycket.

2005: Sarah Gronert. Tysk tennisspelare som, efter att ha fötts med dubbla könsorgan, opererar sig för att kunna tävla som kvinna. Tennisförbundet WTA har fastställt att hon är tillräckligt mycket kvinna för att få spela på den kvinnliga touren.

2009: Caster Semenya vinner VM-guld på 800 meter i överlägsen stil. Samma dag gick Internationella friidrottsförbundet (IAAF) ut med att det pågår en utredning om hennes könstillhörighet. Ett år senare fick hon klartecken att fortsätta tävla som kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet