Fifa stoppar TV4 från att säga fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

TV4 som ska sända sommarens världsmästerskap i fotboll får inte kalla turneringen för vad den är – ett fotbolls-VM. Internationella fotbollsförbundet, Fifa, kräver att kanalen ska benämna mästerskapet ”Fifa dam-VM 2015”. Kanalen har tidigare haft som policy att inte göra skillnad på herrarnas och damernas mästerskap, men måste nu vika sig.

TV4:s programledare Patrick Ekwall skrev under onsdagen på twitter att han hade svårt att tro på kravet. ”Fifa har nu beslutat att TV4 måste säga 'FIFA dam-VM'. Bara 'VM i fotboll' ej tillåtet. Om det är sant? Japp. På riktigt”, skriver han på sitt twitter-konto.

Kanalen har tidigare haft som policy att kalla världs- och europamästerskapen i fotboll för VM och EM, oavsett om det är damernas eller herrarnas turnering som man hänvisar till. En policy som på grund av Fifas krav kanalen nu får överge.

– Jag framförde våra argument men i slutändan är det inte vårt beslut, säger Andreas Odén, exekutiv producent för fotboll på TV4, till SVT Nyheter.

Två olika varumärken

Han menar att Fifas beslut är något som kanalen måste rätta sig efter och förklarar att Fifa ser damernas och herrarnas mästerskap som två olika varumärken och därför vill särskilja de två.

Beslutet, som togs under tisdagen, föregicks av interna diskussioner, berättar Andreas Odén. Han beklagar att kanalens könspolicy, att inte göra skillnad mellan kön, nu inte kan efterlevas. Kravet från Fifa är nytt och varför förbundet nu vill skilja på damernas och herrarnas mästerskap är något som Andreas Odén inte kan svara på.

Kan inte stoppa andra

Fifa kan däremot bara bestämma över de som har köpt rättigheter till sändningarna, vilket betyder att exempelvis SVT inte måste följa kravet.

– Fifa skulle nog vilja stoppa alla från att säga fotbolls-VM, men det kan de inte. Stoppet gäller endast de som köpt rättigheterna, säger Ulf Nilsson, huvudredaktör på SVT Sport.

Männens mästerskap enbart ”fotbolls-VM”

Fifa marknadsför årets fotbolls-VM för damer i Kanada som ”Fifa Women’s World Cup 2015”. När Fifa marknadsförde fjolårets VM för herrar i Brasilien behövdes däremot ingen könsangivelse, då kallades mästerskapet rätt och slätt ”2014 Fifa World Cup”.

Andreas Odén berättar att beslutet att kalla sommarens turnering för dam-VM enbart gäller i kanalens ”officiella uttryck”, som på billboards eller i trailers.

– Om vi säger det i sändningarna kommer vi inte att bli stämda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.