Foto: Bildbyrån

Förbundets löfte: F19-landslaget ska firas

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett hur EM-finalen slutar så kommer förbundet med ett löfte.

F19-landslagets framgångar ska firas.

”För första gången någonsin chartrar vi ett eget flyg för att ta hem ett pojk- eller flicklandslag”, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

I kväll har svenska F19-landslaget chansen att förgylla den här sommaren med ännu ett svenskt EM-guld i fotboll. Oavsett hur det går utlovar förbundet ett firande.

De har jobbat för högtryck sedan finalplatsen blev klar sent i fredags.

– Vi jobbar för fullt med att få hem dem från Tel Aviv och arrangera ett mottagande för anhöriga och media på Arlanda i morgon kväll, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på förbundet.

Inget Kungsträdgården

Aldrig tidigare har de chartrat ett eget flyg för att få hem ett pojk- eller flicklandslag. Men det är många pusselbitar som ska på plats.

– Med kort varsel ska det fixas tillstånd, flygplan, besättning, med mera. Det är en process, säger Sjöstrand.

Han är beredd på att vissa kanske reagerar över att U21-herrarna firades inför tiotusentals i Kungsträdgården efter sitt EM-guld, medan F19-landslaget inte får samma chans att träffa fansen.

– Det är en helt relevant fråga men man måste titta på intresset runt omkring, bevakningen inför mästerskapet, hur många som åkte dit, miljonpubliken som satt framför tv:n, säger Sjöstrand.

”Exceptionellt intresse för U21”

– Intresset och trycket som var inför, under och efter U21-EM var exceptionellt på alla sätt.

Han betonar att det inte är en fråga om kön, utan om seniorlag kontra pojk- eller flicklandslag. Till exempel anordnades ingen gemensam hemkomst när P17-landslaget tog VM-brons för två år sedan.

Dessutom är U21-herrarna ett av tre representationslag, utöver de båda A-landslagen.

– Man måste hålla isär vissa frågeställningar. Det spelar ingen roll om det är damer eller herrar, säger Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.