Författaren minns maktkampen

Uppdaterad
Publicerad

I boken ”I fotbollens tjänst” från 2008 berättade Lennart Johansson om sina år i maktens korridorer, bland annat om hur nuvarande Fifa-presidenten Sepp Blatter styrde. Här gör författaren Ken Olofsson en tillbakablick.

Korruptionsskandalen i världsfotbollen, i regi av makthavareliten i Fifa vars ledare sedan 20 år är den 79-årige stenrike Sepp Blatter som styrt organisationen med järnhand och med stor list, har hittills i mediastormen handlat om pengar, mutor, mygel. Få är överraskade av dess inslag – det som hänt är att den utredning som nu gjorts av amerikanska myndigheter avslöjar interiörer som är tydligare än tidigare och som sannolikt får stora konsekvenser för enskilda makthavare och Fifa som organisation.

Men det finns sedan länge en annan aspekt på den betydelse elitfotbollen i Europa och världen spelar numera – den politiska. Kampen mellan nationer att få arrangera VM- och EM-turneringar är stenhård och i kulisserna sker påtryckningar som aldrig blir kända.

FIFA

Anklagade Blatter för att ha köpt röster

Lennart Johansson, Uefas förre ordförande som 1998 kandiderade att bli Fifa-president men utmanövrerades av just Blatter, anklagade senare Blatter för att ha köpt röster – från folk som än i dag kanske stödjer honom. Johansson berättade då i detalj om omständigheterna i boken ”I fotbollens tjänst”. Det blev, märkligt nog, ingen större debatt om hans avslöjande den gången.

När beslutet om var VM 2006 skulle äga rum blev Johansson inbjuden till Englands dåvarande premiärminister, Tony Blair. Det blev först lunch på Prins Charles sommarslott, senare besök på 10 Downing Street. Blair hade övertalats av Geoff Hurst, Sir Bobby Charlton och Sir Alex Ferguson, den tidigare varvsarbetaren från Glasgow som blev en legend efter sina drygt två decennier i Manchester United, att övertala Uefa-höjdarna att England borde tilldelas EM-arrangemanget, inte Tyskland.

”Så går det inte till i en demokratisk organisation”

Blair talade enskilt med Johansson och sa:

– Ni, mr Johansson, som är president i Uefa, kan väl ordna detta så att England blir arrangörsland…

– Så går det inte till i en demokratisk organisation som Uefa där jag är ordförande, svarade Johansson. Han noterade besvikelsen i Blairs ögon och noterade repliken till Geoff Thomson, då vice ordförande i engelska förbundet: ”det här kunde ni väl fixat lite bättre…”

Hösten 2004 fick Lennart Johansson ett telefonsamtal från Rysslands ambassad. En kvinna talade om för honom att presidenten Vladimir Putin ville träffa honom i Moskva. Bakom arrangemanget låg Roman Abramovitj, den stenrike affärsmannen som ägde Chelsea och han som fått utskällning av Moskvas borgmästare Luhzkov för att han ”spottade på Ryssland” när han investerade pengar i engelsk fotboll i stället för rysk. Johansson accepterade mötet, flög i chartrat plan från Bromma och välkomnades tidigt förmiddag med en dry martini, ”lite för tidigt för mig”, sa Johansson. Han transporterades till gräddfil till Kremls maktsalar, det var bara några dagar efter gisslandramat i Beslan i ryska Nordossetien där hundratals skolbarn och lärare dödats. Johansson bad Putin avlägsna inbjudna fotografer och journalister och undrade varför han var där.

Kontaktades av Putin

– Jag vill reformera Ryssland. Dit hör idrotten och fotbollen. Jag vill att ni som president i Uefa hjälper mig. Jag vill att de åtta bästa lagen i ryska ligan slås ihop med den åtta bästa lagen i Ukraina.

Redan då gjorde alltså Putin sina framstötar för att vinna inträde i Ukraina – men då utan vapenskrammel.

Johansson upprepade sin replik från London:

– Vi är en demokratisk organisationen, jag är ingen diktator som kan göra hur som helst. Så jag måste göra er besviken president Putin men jag kan inte tillfredsställa era önskemål.

Det blev alltså inget av det förslaget. Men några år senare utses Ryssland som VM-arrangör (2018). Putin talade med andra makthavare. Sepp Blatter kanske.

I dag, torsdag, uttalade Putin sitt stöd för Blatter inför valet av Fifa-president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet