Foto: Bildbyrån

Lustig avgjorde för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av chanser, men bara en fullträff. Mikael Lustig gjorde matchens enda mål när Sverige vann över Luxemburg med 1–0 i VM-kvalet. ”Vi hade kämpat länge för att den skulle sitta”, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

Sverige radade upp chanser i första halvlek på Josy Barthel-stadion, men trots 15–4 i avslut lyckades man inte få in bollen. Emil Forsberg var inblandad i det mesta, och var det inte Lill-Foppa så var det Marcus Berg.

Bästa möjligheten kom precis innan halvtidsvilan – ett skott från Forsberg. Men Luxemburgs målvakt Anthony Moris stod för en, av flera, fina räddningar den här kvällen och tippade bollen i ribban.

Herrlandslaget i fotboll

– Det var en bra första halvlek. Det kändes jättebra. Klart man vill göra mål, men det kommer, jag är inte orolig. Jag hjälper mitt lag det bästa jag kan och sätter folk i bra lägen, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

1–0 på hörnvariant

I 58:e minuten kom så äntligen 1–0, efter en fin hörnvariant. Bollen nådde Marcus Berg, som på volley bredsidade fram den till Mikael Lustig. Högerbacken gjorde inget misstag, utan stänkte in bollen i mål. 

– Vi hade kämpat länge föra att den skulle sitta. Vi hade många målchanser och borde gjort något i första, säger Emil Forsberg.

– Skönt att få den så tidigt i andra, det var viktigt.

Luxemburg nära kvittering

I slutet av matchen hade Luxemburg två fina kvitteringsmöjligheter, varav en i absoluta slutsekunderna. Men Robin Olsen i mål stod välplacerad och räddade Sveriges tre poäng.

– Gör man inte mål kan det bli jäkligt i slutet. Jag tycker anfallsspelet innehöll ganska bra variation. Som helhet gör vi en bra prestation, men vi ska avgöra tidigare. Vi förvaltar inte chanserna tillräckligt bra, säger Janne Andersson till Kanal 5.

”Är i början på någonting”

Det var Anderssons första seger som svensk förbundskapten.

– Vi är i början på någonting. Vi skapar tillräckligt mycket för att jag ska vara nöjd, säger han. 

På måndag väntar Bulgarien på Friends Arena.

– Vi ska fortsätta vara positiva, noggranna i försvarsspelet, och tro på att vi kan vinna, säger Emil Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet