Svensk vinst mot Liechtenstein – playoffplatsen säkrad

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann ödesmatchen mot Liechtenstein med 2-0. Samtidigt förlorade Montenegro mot Österrike med 2-3. Det betyder att Sverige är klart för minst playoff.

Tre poäng var det som gällde på bortaplan mot Liechtenstein och tre poäng blev det. Sverige har nu säkrat en playoffplats då Montenegro samtidigt förlorade mot Österrike med 2-3. Med en match kvar har Blågult ointagliga fyra poäng ner till Montenegro som ligger fyra i gruppen.

Det tog 18 minuter för ett spelförande Sverige att spräcka nollan mot Liechtenstein. Jimmy Durmaz spelade fram en pigg Marcus Berg som vände upp i straffområdet och rullade in 1-0 bakom Peter Jehle.

EM-kval fotboll

Berg stod för en fin halvlek och var nära att utöka ledningen. Han fick bland annat öppet mål efter en passning av Erkan Zengin men sköt över. Den bästa chansen i den första halvleken hade dock Zlatan Ibrahimovic. Han fixade en straff efter ungefär 40 minuters spel men missade. Skottet var inte speciellt välplacerat och Peter Jehle i målet gick åt rätt håll.

Revanschen kom dock i början av den andra halvleken. Zlatan tog ner en långboll från Kim Källström och placerade in 2-0, vilket blev slutresultatet.

Sverige har fortfarande chansen att bli grupptvåa men då krävs det att resultatet går blågults väg i den sista omgången. Läs mer om förutsättningarna nedan.

Fakta: Sista omgången i kvalet

Måndag 12 oktober: Österrike-Liechtenstein, Ryssland-Montenegro, Sverige-Moldavien.

Österrike är sedan tidigare klart för EM-slutspelet i Frankrike i sommar. Sverige och Ryssland är klara för minst för playoff i nästa månad.

Montenegro måste slå Ryssland samtidigt som Sverige vinner mot Moldavien för att Sverige ska passera Ryssland och bli grupptvåa.

Playoff lottas 18 oktober. De åtta grupptvåorna rankas i två grupper, en seedad och en oseedad, där lagen lottas mot varandra. Dubbelmötena spelas 12-14 november med returer 15-17 november. I dagsläget talar det mesta för att Sverige blir ett av de fyra seedade lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet