Sepp Blatter har haft ett par jobbiga dagar i samband med Fifa-härvan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är frågor och svar om Fifa-kaoset

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat rejält kring Fifa de senaste dagarna.

Och stormen lär fortsätta i morgon, när de ska välja ordförande.

Men det är inte helt enkelt att hänga med i allt som har hänt – och vad som kommer hända.

Därför har vi här samlat 14 frågor och svar.

Vad har hänt?

Enkelt sammanfattat kan man säga att schweizisk polis, på begäran från åklagare i USA, i går morse greps sju högt uppsatta Fifa-ledamöter och anställda på management-företag. USA vill ha dem utlämnade till USA, misstänkta för mutbrott och korruption. Allt har skett dagarna innan ordförandevalet i Fifa på fredag. Ni kan läsa mer om allt som har hänt här.

FIFA

Vilka är gripna?

Inga namn är officiella. Men det har i alla fall kommit fram att två vice ordförande i Fifa, Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo, är bland de gripna, samt Eduardo Li, ordförande i Costa Ricas fotbollsförbund. Dessutom har en tidigare vice ordförande, Jack Warner, överlämnat sig själv till polisen i Trinidad och Tobago. Warner har dock bedyrat sin oskuld.

Vilka mer är misstänkta?

Totalt är 14 personer som är misstänkta. Förutom ovanstående är det Costas Takkas (assistent till Webb), den förre exekutivkommitté-medlemmen Nicolas Leoz, samt Fifa-delegaterna Julio Rocha, José Maria Marin och Rafael Esquievel. Dessutom är fem personer från sportmarknads-företag misstänkta för att ha betalat stora pengar för att få rättigheter till tävlingar.

Är det några som har erkänt?

Ja, fyra stycken. Enligt uppgifter till nyhetsbryån AP har den förre exekutivkommitté-medlemmen Charles Blazer, Fifa-delegaten Daryll Warner och hans bror Daryan, samt företagsmannen Jose Hawila erkänt och gått med på att betala tillbaka hela 151 miljoner dollar (nästan 1,3 miljarder kronor).

Är inte Blatter misstänkt?

Nej, det har utredarna och USA:s justitieminister Loretta Lynch varit tydliga med att säga att han officiellt inte är i dagsläget.

När är valet?

Klockan 11.00 öppnar Fifa-kongressen. Det båda kandidaterna får tid att hålla ett anförande innan röstningen inleds.

Kan valet bli uppskjutet?

Det har höjts röster om att man borde skjuta upp valet, men just nu finns det inget som tyder på att så ska ske.

Hur går valet till?

209 delegater ska rösta, en från varje medlemsland. Eventuellt kan någon röst strykas av anledningar som att nationen inte spelat några tävlingsmatcher. Två kandidater har fått tillräckligt många nomineringar för att ställa upp (förutom de som dragit sig ur): sittande ordförande Sepp Blatter och utmanaren Prins Ali bin Al-Hussein. Över två tredjedelar av de giltiga rösterna krävs för seger vid en första omröstning (139 om samtliga röster anses giltiga). Vid ytterligare omröstningar räcker majoritet för en av kandidaterna för seger. Vid ett oavgjort resultat gäller den sittande ordförandens röst som avgörande. Valet är i övrigt anonymt.

Är det något förbund som hotat att lämna?

Uefas ordförande Michael Platini har öppnat för att Uefa (det europeiska fotbollsförbundet) kan komma att lämna Fifa ifall Blatter sitter kvar som ordförande. Men att det verkligen skulle ske får betraktas som osannolikt.

Vad händer om Blatter vinner valet och stannar kvar?

Flera personer har redan aviserat att de avgår från sina uppdrag om det blir så att Blatter vinner valet och fortsätter som ordförande, däribland den brittiske vice Fifa-ordföranden David Gill. Blatter lär även kunna vänta sig stora protester och ett stort motstånd från stora delar av fotbollsvärlden. Han har dessutom sagt att Fifa ska ta i med hårdhandskarna mot korruptionen, och lär inte ha så mycket annat till val än att leva upp till sina ord.

Han kan även vänta sig att under en lång tid framöver få leva med fler avslöjanden om oegentligheterna, i samband med de fortsatta utredningarna och kommande rättegångar.

Vem är alternativet till Blatter?

Prins Ali bin Al-Hussein, mer om honom här.

Vad är den troliga utgången av valet?

Innan veckans korruptionsavslöjanden var det i princip inget som tydde på att Blatter skulle få lämna sin post, nu är det mer öppet. Prins Ali har själv sagt att han räknar med 60 utomeuropeiska röster. Michel Platini, ordförande för Uefa, har sagt att en majoritet av Uefas 53 röster lär gå till Prins Ali. Utgången är oerhört oviss med en liten matematisk fördel Sepp Blatter.

Kan Blatter verkligen sitta kvar efter allt som hänt?

Ja, i teorin. Han är inte en del av den utredning som drabbat Fifa, även om flera av hans närmsta män är det. Hans stöd har minskat men är fortsatt stort utanför Nordamerika och Europa. Däremot har Europa (Uefa) hotat att lämna Fifa, om det blir verklighet är situationen än mer ohållbar för Blatter, men inget som i sig självt nödvändigtvis kräver hans avgång.

Vilka förbund är allierade med Blatter?

Samtliga utanför Europa (Uefa) och Nordamerika (Concacaf), det vill säga Afrika (Caf), Sydamerika (Conmebol) Oceanien utom Australien (OFC) och Asien / Austrialien (AFC). Men, även inom förbunden skiljer det sig vem man sympatiserar med.

Vad krävs för att det ska bli ordförandebyte?

Två tredjedelar av de giltiga rösterna för utmanaren Prins Ali i en första omröstning, en majoritet i en eventuell andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet