Från flykt till avspark – med Ronaldo på Santiago Bernabéu

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni den syriske mannen Osama Abdul Mohsen som filmades när han med sin son i famnen blev fälld av en ungersk tv-fotograf vid gränsen mellan Ungern och Serbien? På lördagskvällen riktades tv-kamerorna åter mot hans son, den sjuårige pojken Zaid. Hand i hand med en av världens bästa fotbollsspelare, Cristiano Ronaldo, fick han gå ut på planen inför Real Madrids ligamatch mot Granada.

Från att ha blivit fälld av en tv-fotograf på ett fält vid den ungersk-serbiska gränsen till ett erbjudet tränarjobb i Spanien och att sparka boll med Real Madrid-stjärnor på Santiago Bernabéu i Madrid.

De senaste 10 dagarna har varit en omtumlande tid för familjen Mohsen från Syrien.

#flykt

Osama Abdul Mohsen är den syriske flyktingen som blev världsberömd efter att ha  försökt fly undan polisen vid en gränspassage mellan Serbien och Ungern och stoppats av en tv-journalists utfällda ben.

Träffade presidenten

Mohsen, som har varit tränare för det syriska laget Al-Fotuwa, och hans två söner, Muhammad, 18, och Zaid, sju, fick efter den stora uppmärksammheten en inbjudan till Spanien från Miguel Angel Galan, chef för en fotbollsskola i Getafe.

Nu har familjen även fått besöka Real Madrids träningsanläggning. De fick en rundtur av klubbpresidenten Florentino Perez och unge Zaid fick med stora ögon se både pokaledr och träffa stjärnorna i laget. Störst av allt var förstås mötet med Cristiano Ronaldo.

I går fick alltså pojken Zaid även gå ut på plan med laget  i mötet med Granada.

”En dröm”

Båda lagens spelare bar också specialtryckta t-shirtar för att visa sitt stöd till världens flyktingar.

Pappan och Zaids bror Mohammad var också inbjudna av klubben, och såg matchen från läktaren. Sedan tidigare har Osama Abdul Mohsen dessutom blivit erbjuden ett jobb som tränare på en fotbollsakademi i staden.

”Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag älskar Real Madrid, det är mitt och hela familjens favoritlag”, sade han till Real Madrids hemsida inför matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet