Frida Östberg.

Frida Östberg: ”Man skapar ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-experten Frida Östberg är kritisk till att fotbollsförbundet avslår Vittsjös dispensansökan. ”Det är fokus på fel saker och man skapar ett problem”, säger Östberg.

Svenska fotbollsförbundet, SVFF, kräver att samtliga lag i damallsvenskan ska ha 800 sittplatser på sin hemmaarena.

Vittsjö – vars hemmaarena endast har 640 sittplatser – har kommit i kläm och riskerar i värsta falla att dra sig ur damallsvenskan.

SVFF har nämligen beslutat att avslå klubbens dispensansökan, trots att klubben är i startgroparna för ett läktarbygge som ska stå klart till nästa säsong.

– Vi är igång med planerna och träffade en arkitekt i förra veckan. Tanken är att påbörja bygget direkt efter säsongen så att det är klart till nästa år, säger Vittsjös ordförande Sigvard Gustavsson.

”Fokus på fel grejer”

SVT-experten Frida Östberg tycker att förbundet borde ha ett större överseende kring Vittsjös situation.

– Jag tycker det är fokus på fel saker och att man skapar ett problem. Förbundet borde ge klubben tid att få bygga ut sin arena för den lokala anknytningen är viktig för Vittsjö, säger Frida Östberg.

Vittsjö måste senast den 1 mars lämna in en ansökan om vilken annan arena man ska spela sina hemmamatcher på den kommande säsongen.

Annan lösning

– Jag hoppas att det inte blir så att Vittsjö tvingas flytta, eller än värre dra sig ur serien.  Utan att man tillsammans med förbundet hittar en lösning, säger Östeberg och tillägger:

– När man inte fyller den arenan som man har finns det för mig inget problem att det saknas ett visst antal sittplatser. Sedan förstår jag att man från förbundet måste dra gränsen någonstans, men det är mycket viktigt att lagen får behålla sin lokala anktnytning.

Vittsjö slutade sjua i damallsvenskan den gångna säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.