SVT Sports expert Frida Östberg. Foto: SVT

Frida Östberg: Rosengård måste göra förändringar

Uppdaterad
Publicerad

Rosengård har tappat två storstjärnor.

De har tappat poäng i två raka matcher.

Och de har – i alla fall tillfälligt – tappat tränaren.

”Det kommer att ta tid för dem att få ordning på det här”, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

SVT Sports expert Frida Östberg är inte imponerad över vad serieledaren Rosengård presterar för tillfället.   

– De har haft en tuff period sedan Sjögran (Therese) och Mittag (Anja) slutade. De har tappat poäng mot Mallbacken, och i dag ser man att Linköping inte bara vinner, utan även är bättre över 90 minuter, säger Östberg.       

Damallsvenskan 2015

”Måste göra en hel del”

Östberg anser att det tydligt syns att Rosengård har en del att jobba med.   

– Det tar ju tid att ersätta och hitta nya roller i spelet. Jag tror även att de måste göra en hel del taktiska förändringar för att kompensera förlusterna av de här två storstjärnorna som de faktiskt är, säger hon, och fortsätter:

– Det kommer att ta tid. 

Hur tycker du att det ser ut för dem just nu, rent spelmässigt?

– I dag var det ingen bra prestation av Rosengård. I första halvlek är de väldigt defensiva och skapar väldigt lite framåt. I andra tycker jag visserligen att man ser tydligt att de flyttat fram spelarna och är mer aggressiva i sin press.

– Men överlag tycker jag att det saknas för mycket kombinationer. Man måste etablera längre anfall och jag saknar det här när man fyller på med spelare och spelar med kombinationer.

”Jättebra för damallsvenskan”

Östberg är dock glad över att det nu är flera lag som slåss om SM-guldet.

– Jätteintressant och jättebra för damallsvenskan att det har blivit jämnare. Det känns väldigt intressant tycker jag. Det är tre väldigt bra lag där uppe. Men man får inte glömma att det är många lag som kan ta poäng av de här lagen på vägen fram, säger hon.

Vad tror du om toppstriden framöver?

– Jag tror faktiskt att både Linköping och Eskilstuna kan utmana Rosengård om man inte får ordning på prestationen på planen över 90 minuter. I till exempel svenska cupen mot Umeå gjorde de en riktigt dålig första halvlek.

– Jag tror inte att man kommer ha råd att ha sådana halvlekar. Jag hoppas att man kommer att ha tydligare riktlinjer i hur de ska spela utan Sjögran och Mittag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2015

Mer i ämnet