Foto: TT Nyhetsbyrån

Friends Arenas vd: ”Vi kommer inte bryta något avtal”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen spreds uppgifter i media där det hävdades att underlaget på Friends Arena skulle bytas ut från naturgräs till konstgräs. Men det stämmer inte, enligt arenans vd Thomas Perslund.

– Vi har avtal att förhålla oss till, säger han till SVT Sport.

Många AIK-supportrar satte nog morgonkaffet i halsstrupen, när uppgifterna om att det så hårt kritiserade naturgräset på Friends Arena skulle bytas ut mot konstgräs kom under fredagen. 

AIK:s ordförande Johan Segui berättade för SVT Sport att han inte kände till något om ryktena, och att AIK har ett avtal som säger att de ska spela hemmamatcherna på naturgräs. 

Allsvenskan

”Kommer inte bryta något avtal”

Nu får han medhåll av Friends Arenas vd Thomas Perslund.

– Jag har förstått att det har varit en massa heta diskussioner om det här. Men vi som operatör av arenan har ett avtal med AIK där det står att de ska spela på naturgräs, och det avtalet förhåller vi oss till. Vi kommer inte bryta något avtal, säger han till SVT Sport. 

Även landslaget har ett avtal som säger att de ska spela på naturgräs, och att byta underlag bara under AIK:s matcher är inte ett alternativ, enligt Perslund. 

– Det finns ingen ekonomisk vinst på ett sådant byte, med de förutsättningar som arenan har. 

Gräset på Friends Arena har varit ett hett samtalsämne ända sedan arenan invigdes i slutet av 2012.

”Bättre ordning på gräset nu”

– Vi har inte fått ordning på gräset, så är det. Men på slutet av årets säsong har det varit mycket bättre, säger Perslund. 

Ett antal större arenor runt om i Europa har ett så kallat hybridgräs, en mix mellan natur- och konstgräs. Men det är inget som skulle kunna fungera på Friends Arena, enligt Thomas Perslund. 

– Om man tittar på det som finns på Wembley till exempel, så har de betydligt färre matcher än vad vi har. Ett sådan hybridgräs håller inte för så många matcher. Ska man göra någonting får det vara andra lösningar, till exempel blockteknik där man helt enkelt rullar av hela planen och förvarar den i ett växthus mellan matcherna. Men allt handlar om vad hyresgästerna vill, säger han och fortsätter:  

– Vill en hyresgäst byta underlag, då får vi titta på det. Men mig veterligen har ingen av hyresgästerna hört av sig i den frågan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan

Mer i ämnet