Foto: Bildbyrån

Klart: Gerrard lämnar Liverpool

Uppdaterad
Publicerad

Steven Gerrard lämnar Liverpool i sommar – det bekräftar klubben på förmiddagen. – Det här är det svåraste beslutet i mitt liv, säger lagkaptenen på Liverpools hemsida.

Steven Gerrard, som kom till Liverpool som nioåring och debuterade för A-laget 1998, bekräftar själv nyheten via klubbens twitter och på hemsidan.

– Det här är det svåraste beslutet i mitt liv och ett beslut som både jag och min familj våndats över under en lång tid, säger han.

– Mitt beslut grundar sig i min önskan att uppleva något annat i min karriär och i mitt liv. Jag vill vara säker på att jag inte ångrar någonting när min karriär är över.

– Det är en sorglig dag för Liverpool och för engelsk fotboll. Jag tror att det är rätt beslut, skriver Jamie Carragher, Gerrards tidigare lagkamrat i Liverpool, på Twitter.

Gerrard har totalt gjort 180 mål i 695 matcher för klubben. Han har vunnit FA-cupen, Ligacupen, Champions League och Uefa-cupen men aldrig Premier League.

Vill avsluta Liverpool-karriären på topp

Den 34-åriga mittfältaren är den ende spelaren i historien som gjort mål i finaler av FA-cupen, Ligacupen, Champions League och Uefa-cupen.

– Det har varit ett privilegium att representera er, som spelare och som kapten. Jag har uppskattat varje sekund av det och min innerliga önskan är att avsluta den här säsongen och min Liverpool-karriär på topp, skriver han till supportrarna.

Liverpool ska ha erbjudit Gerrard ett nytt kontrakt, men med en lönesänkning på 50 procent – vilket han tackade nej till. Nuvarande kontrakt löper ut i slutet av den här säsongen.

– Jag hoppas verkligen att jag kan komma tillbaka till klubben en dag i framtiden. Jag kommer fortsätta spela, men inte i ett lag som möter Liverpool, säger Gerrard.

Det är ännu inte klart vilken som blir Gerrards nya klubbadress, men enligt LA Times uppges han vara aktuell för LA Galaxy.

Fakta: Steven Gerrard

Namn: Steven George Gerrard

Ålder: 34

Födelseort: Whiston, Liverpool

Längd: 183 centimeter

Vikt: 83 kilo

Klubb: Liverpool 1998-2015

Debut: 29 november 1998

Tävlingsmatcher: 695 (tredje flest i klubben)

Mål: 180 (sjätte flest i klubben)

Meriter med Liverpool: Champions League-seger 2005. Uefacupseger 2001. FA-cupseger 2001, 2006. Ligacupseger 2001, 2003, 2012

Lagkapten sedan: 2003 (längst i klubben)

Landslaget: Tre VM-turneringar, 2006, 2010 och 2014, och tre EM-turneringar, 2000, 2004 och 2012

Landskamper: 114

Debut: 31 maj 2000 mot Ukraina

Landslagsmål: 21

Övrigt: Är ende spelare att ha gjort mål i en Champions League-final, Uefacupfinal, FA-cupfinal och ligacupfinal

Källa: TT-AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.