Sommaren 2013 spelades damernas EM-final mellan Tyskland och Norge på Friends. Foto: Bildbyrån

Glädjebeskedet: Europa League-finalen till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Europa League-finalen 2015 i Warszawa sågs av 45 000 åskådare och 60 miljoner tv-tittare.

Nu kommer evenemanget till Sverige.

I dag meddelade Uefa att finalen av Europa League 2017 kommer att spelas på Friends arena i Solna.

”Det är ett kvitto på att man litar på svensk idrott och svensk fotboll”, säger fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Under en presskonferens på tisdagen meddelade Uefa att Friends Arena, Sveriges nationalarena, i Solna kommer att stå värd för Europa League-finalen 2017.

Beskedet gläder fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Det är ju otroligt kul av flera skäl. Dels får vi bjuda våra svenska fans på en riktig högkaratig fotbollsunderhållning och dessutom är det ett kvitto på att man litar på svensk idrott och svensk fotboll när det gäller att arrangera internationella arrangemang, säger han till SVT Sport.

– Sedan är det ett kvitto på att Friends arena är en högklassig arena, det här är ju andra finalen som arrangeras där. Dam-EM-finalen 2013 och nu Europa League-finalen, fortsätter Nilsson.

EM-finalsuccén en av orsakerna

Uefa är inne på samma spår. Succén i damernas EM-final mellan Tyskland och Norge för två år sedan ska ligga till grund för beslutet att utse Friends arena till värd.

Karl-Erik Nilsson är särskilt glad över ytterligare en sak.

– För våra supportrar och de som är fotbollsälskare som får chansen att se en Europa-final på hemmaplan, det är det som är det viktiga, säger förbundsordföranden.

Det står också klart att Champions League-finalen 2017 kommer att spelas på Millennium Stadium i Cardiff, Wales.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.