Jörgen Lennartsson bör få forsätta, menar Mattias Balkander. Foto: Bildbyrån/SVT

”Lennartsson är rätt man”

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborg ligger fyra i allsvenska tabellen, har tappat flera starka namn och har det tufft ekonomiskt. ”Var är Änglarna?” var huvudämnet i SVT:s fotbollsmagasin ”Jakten på Lennart”.

– IFK har som målsättning att ta sig ut i Europa varje år och bli sämst trea i serien. Just nu ser det ut som att man med stor sannolikhet missar båda målsättningarna, konstaterar Göteborgs-Postens krönikör Mattias Balkander som gästade veckans ”Jakten på Lennart”.

IFK Göteborg är en klubb som är van att ligga i toppen men i år har mycket handlat om ekonomin.

– Gapar man efter för mycket? Är kraven för höga? IFK har legat topp tre den senaste femårsperioden, är det dåligt? Om man definierar det som att det är en dålig säsong nu så är förklaringen delvis ekonomin – man har störst driftsunderskott i svensk fotboll och det har man haft i flera år. Det måste man få ordning på, säger Balkander.

”Lennartsson är rätt man”

Trots problemen menar både Balkander och SVT:s expert Daniel Nannskog att Jörgen Lennartsson bör få fortsätta som tränare.

– Han är rätt man att leda IFK vidare och det grundar jag på att all verksamhet kräver kontinuitet och att Jörgen är en kompetent tränare. De var trots allt väldigt nära att ta sig in i Europa Leagues gruppspel, menar Balkander.

– Han är väldigt driven, har mycket energi. Man hör på spelarna att de trivs mycket med honom. Det är det jag går på, så jag lutar också mot att han ska fortsätta, säger Nannskog.

Har inte samma bredd som topplagen

Daniel Nannskog menar att kraven är för höga på IFK, sett till bredden på truppen.

– Det är orättvist att jämföra IFK Göteborg med AIK och Malmö FF som har en helt annan bredd. Till och med Häcken har en större bredd än IFK så det är orättvist att säga att de ska vara med och tävla om guldet. Man har en helt okej elva men där bakom finns inte samma bredd.

Lagkaptenen Mattias Bjärsmyr håller med om att det finns mycket som kan bli bättre.

– Det är klart, vi varit dåliga på bortaplan och släppt in alldeles för många mål. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det beror på, säger han.

Balkanders lista – vad är problemen i IFK Göteborg?

1. Bortaspelet

– Förra året var IFK länge det bästa bortalaget poängmässigt och tog nästan lika många poäng borta som hemma. I år har man tagit dubbelt så många poäng hemma som borta. Man har sju raka utan seger på bortaplan.

2. Försvarsspelet

– I år har man släppt in drygt 40 mål, förra året släppte man in 22 mål som var minst i serien då. I år är man i andra änden av den tabellen.

– Förra året lyfte vi fram försvarsspelet som kanske det bästa i Sverige. Vi kopplade det till mittfältaren Gustav Svensson, som utsågs till bästa spelaren i IFK – kanske en av seriens bästa spelare förra året. Den rollen har saknats i år. Varken Sebastian Eriksson eller Mads Albaeck har den förmågan. Jag säger inte att de har gjort en dålig säsong, men ingen av dem är som Gustav Svensson.

3. Tobias Hysén

– Han är en gåta. Vi ska inte lasta honom för allt, vi kan konstatera att han gjort tio mål – bäst i IFK den här säsongen. Han har bara startat 13 matcher och bänkats väldigt mycket under hösten. Sören Rieks har tagit hans plats anfallet många matcher.

– Vi har inte fått riktigt svar från tränaren Jörgen Lennartsson om varför det är på detta viset. Han vill ha en mer bollhållande, teknisk spelare som Rieks. Men varje gång ”Tobbe” kommer in gör han det bra. Någonstans här har vi lösningen på gåtan varför det inte funkar riktigt framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.