Foto: SVT

Blåvitt öppnar för damlag

Uppdaterad
Publicerad

Tyresö FF gick i konkurs och FC Rosengård tvingas till besparingar. Men trots att ekonomin kring damfotbollen fortsätter vara osäker är IFK Göteborg positiva till en eventuell elitsatsning.

– Ett damlag är en aktuell fråga för oss. Ekonomin har inte varit det primära i diskussionen, säger klubbdirektören Martin Kurzwelly.

På måndagen stod det klart att FC Rosengård behöver spara in miljonbelopp på sin elitsatsning. Detta trots att man vann Damallsvenskan och gick bra ute i Europa.

– Vi behöver en budgetbalans, och vi har inte till räckligt med intäkter som vi tror på för att bevara den balansen, sade Rosengårds styrelseordförande Håkan Wifvesson.

Klubben var tidigare en del av Malmö FF, men efter missnöje över fördelningen av resurser gick de två skilda vägar och 2007 bildades i stället LDB Malmö, som senare blev FC Rosengård.

Ute i Europa har flera storklubbar elitsatsningar på både dam- och herrsidan. I England har bland andra Arsenal och Liverpool framgångsrika damlag, och i Frankrike märks bland annat Lotta Schelins Lyon och Kosovare Asllanis PSG.

Men i Sverige ser det annorlunda ut. Av de 16 lag som spelade i Allsvenskan 2014 är det endast två som har ett damlag i någon av de högre divisionerna, AIK och Djurgården.

I IFK Göteborg ser man ändå positivt på en framtida elitsatsning även på damsidan.

– Det vore härligt att ha dubbla engagemang. Det finns ingenting som talar emot en satsning egentligen, just nu för vi diskussioner på hur vi ska lägga upp framtiden, säger Martin Kurzwelly, klubbdirektör till SVT Sport.

Tidigare har det lutat åt att man ska samarbeta med de mer etablerade damlag som redan finns i området, men ett ökat intresse på flicknivå har fått klubben att tänka i nya banor.

– Vi har sett ett ökat intresse, en ökad tillströmning. Vi var sena på bollen, det erkänner vi, men det vore stimulerande att ha ett damlag. Vi ska vara ett elitlag och det vi diskuterar nu är om vi kan vara det på damsidan också, berättar Martin Kurzwelly.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.