Mohammed Abubakari. Foto: TT Nyhetsbyrån

Grekiskt medborgarskap kan rädda Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

En ny vända i Åtvidaberg-affären kom i eftermiddags. Klubbens ordförande Tom Skarin hoppas nu att ett grekiskt medborgarskap kan rädda klubben från böter och poängavdrag.

Mohammed Abubakari, som saknar giltigt arbets- och uppehållstillstånd i Sverige, kan trots allt ha rätt att arbeta och spela fotboll i Sverige. Förutom Åtvidabergs ansträngningar att visa att spelaren från Ghana har en status som varaktigt bosatt i ett annat EU-land, har nu Abubakari själv gett en lösning på härvan.

Han ska vara grekisk medborgare, skrev Aftonbladet tidigare idag. Ett faktum som inte ens klubben vetat om.

Allsvenskan 2014

– Allt som inte tidigare sagts har nu kommit fram och det är Abubakari som kommit fram med det här.  Jag fanns inte på plats när han kom till oss och då utgick man från att det fanns ett behov att ett uppehållstillstånd och ett arbetstillstånd och det blev heller ingen reaktion hos Migrationsverket när vi då ansökte, säger Tom Karin till SVT Sport.

– När det sedan fanns på plats  har det ju inte funnits anledning att prata i frågan. Utan det är först nu som frågan blivit aktuell och det är då det uppkommit.

Abubakari har varit proffs i Grekland och ska nu ha lämnat ett passnummer till Åtvidaberg, som han hävdar är kopplat till ett grekiskt pass han har. Skulle det stämma att han har dubbla medborgarskap, är hela affären över. Då har han rätt att spela i Sverige. 

Är det bekräftat att han har ett grekiskt pass?

– I nuläget har vi inte en bekräftelse på det utan vi jobbar febrilt med juridiska biträden för att få det. Vi har etablerat kontakt med grekiska ambassaden, säger ÅFF-ordföranden.

– Vi har just nu kontakt med den grekiska ambassaden för att få det nummer som finns bekräftat, säger Skarin.

När kan ni få besked i frågan?

– Vi hoppas att det sker så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis redan ikväll eller i morgon bitti, säger Skarin.

Tyder inte allt detta på att ni som klubb inte har haft den koll ni bör ha på pappersarbetet?

– Vi är självkritiska. Det är alltid så med kommunikation att det är svårt. Det kan ju hända att  det är framfört tidigare och att det är missat av representanter för föreningen.

Det här gäller ju Abubakari. Vad händer med er andra spelare Emmanuel  Dogbe som också saknar tillstånd?

–Där hoppas vi att Migrationsverket behandlar ärendet skyndsamt. Där finns det ju ett muntligt svar – när det här skulle förlängas att det inte var behov av det från Migrationsverket. Det missförståndet hoppas vi att de tar intryck av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet