Så kommer Zlatans staty utanför Friends arena att se ut. Foto: BILDBYRÅN

Zlatan vinner Guldbollen – och får staty

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic har dominerat svensk fotboll i över ett decennium. På måndagens fotbollsgala tog han emot Guldbollen för tionde gången i rad – totalt hans elfte guldboll. ”Nu har jag en hel startelva hemma”, säger han. Svenska fotbollförbundet berättar också att han får en staty.

Statyn, som är en avbild i helfigur av Zlatan, ska stå utanför Friends Arena.

– Killen från Rosengård får sin egen staty i Sveriges huvudstad, säger Zlatan i sitt tacktal.

– Man brukar få det när man går bort men jag känner mig fortfarande levande. När jag går bort kommer den här finnas för evigt. Nu saknas bara kungahuset, säger Zlatan på presskonferensen efter galan.

Att Zlatan skulle få Guldbollen vart ytterst väntat, men statyn en överraskning.

– Jag vet att många tänker nu, varför han. Men efter allt jobb man har lagt ner i 15 år – det känns som att det uppskattas, säger Zlatan, och tackar bland andra förbundet.

Tung höst

– Ett stort tack till svenska folket. Tro mig, lägg ner hårt jobb, det betalas tillbaka.

Hösten i nya klubben Manchester United har varit tung för Zlatan Ibrahimovic, och sommarens EM var ingen höjdpunkt vare sig för honom eller det svenska landslaget. Men förra säsongen med dåvarande klubblaget Paris Saint-Germain har han själv beskrivit som sin bästa någonsin.

Han gjorde totalt 38 mål under en säsong då PSG vann franska ligan, cupen, ligacupen och supercupen. Han firades storslaget på Parc des Princes i den sista matchen för klubben, då spelet bland annat stannades upp i den tionde minuten – tio som hans tröjnummer – så att publiken kunde applådera sin hjälte.

Zlatan var rörd, särskilt när hans två söner kom inspringande på plan med vars en PSG-tröja med orden ”king” och ”legend” på vars en rygg.

– Fäller Zlatan en tår är det väldigt känsligt, sade svensken efteråt.

Bjöd Malmö på match

Under säsongen har han också själv hyllat sin hemstad. En höjdpunkt var Champions League-mötet mot MFF i Malmö i november förra året, då Zlatan hyrde Stortorget och bjöd in alla för att följa matchen på storbildsskärm.

– Det känns magiskt. Matchen är över nu men medan matchen pågick... det går inte att beskriva. Vi fick vinna, jag fick göra mål på min hemmaplan, min stad, det går inte att beskriva det. Jag vet inte hur många spelare som fått gå igenom detta men jag är en av dem, sade han efter matchen till SVT Sport.

Efter EM sade Zlatan farväl även till landslaget, där han varit lagkapten och en dominerande figur i många år. I slutet av förra året gjorde han en av sina största insatser när han gjorde tre av fyra mål då Sverige slog ut Danmark i play-off och tog sig till EM.

– Han den lilla killen som kom från Rosengård gjorde Sverige till sitt land, det kunde inte ha blivit bättre, sade han till SVT efter Sveriges uttåg i EM.

Frågan är om den elfte guldbollen är Zlatan Ibrahimovics sista. I ett Manchester United som hittills går knackigt spelar han inte längre i Champions League, och han är inte med i landslaget. Men, Zlatan går aldrig att räkna bort.

Guldbollenvinnarna på 2000-talet

2015: Zlatan Ibrahimovic

2014: Zlatan Ibrahimovic

2013: Zlatan Ibrahimovic

2012: Zlatan Ibrahimovic

2011: Zlatan Ibrahimovic

2010: Zlatan Ibrahimovic

2009: Zlatan Ibrahimovic

2008: Zlatan Ibrahimovic

2007: Zlatan Ibrahimovic

2006: Fredrik Ljungberg

2005: Zlatan Ibrahimovic

2004: Henrik Larsson

2003: Olof Mellberg

2002: Fredrik Ljungberg

2001: Patrik Andersson

2000: Magnus Hedman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.