Häcken tappade en tvåmålsledning mot Aberdeen. Foto: Bildbyrån

Häcken tappade 2–0-ledning i Europa League-kvalet

BK Häcken tappade 2–0 till 2–2 mot Aberdeen i kvalet till Europa League – på fyra minuter.

Nu väntar ett returmöte i Skottland om en vecka för att avgöra vilken Europa-turnering som väntar i höst.

– Vi skulle ha kommit undan med en seger, säger Per-Mathias Högmo.

Som tydliga favoriter på förhand tog Häcken direkt kommandot över matchen på Bravida Arena.

Aberdeen hade svårt att utmana offensivt samtidigt som de gulsvarta tryckte på för ett ledningsmål – vilket också skulle komma. En snabb omställning ledde fram till en fristående Ibrahim Sadiq, som i sin tur assisterade Amor Layouni till 1–0. Det var anfallarens fjärde mål på fem matcher.

Mardrömsminuter

Sadiq var också högst inblandad i 2–0 målet när han säkert tryckte in utökningen från straffpunkten.

Mycket talade för en övertygande hemmaseger. Men gästerna skulle komma tillbaka. Först ut var Bojan Miovski i minut 75, som tog vara på en tilltrasslad situation och hittade nätet bakom Peter Abrahamsson. Endast fyra minuter därefter stormade Nicky Devlin i genom hemmaförsvaret innan han chippade in kvitteringen.

– Först och främst så är jag väldigt nöjd med hur vi spelade i första halvleken och första 20 av den andra halvleken. Väldigt bra fotboll, bra chanser att göra mål och bra struktur. Så klart är det en besvikelse att tappa 2-0, på sättet vi gör det också, säger Högmo.

”Kul batalj”

De allsvenska mästarna åker till Skottland om en vecka för returmötet. Vid förlust blir det spel i Conference League och Aberdeen tar platsen i Europa League.

– Vi hade hellre gått hårifrån med 2–0 såklart, men nu är det som det är. Vi har inte förlorat någonting än, utan vi har stora möjligheter att ta det på bortaplan, säger Peter Abrahamsson.