Häckens Demba Savage och René Makondele. Foto: Bildbyrån

Häcken utklassade Gefle

Två mål och en framspelning.

Ett hyfsat facit för Demba Savage, som bäddade för Häckens utklassningsseger, 6-1, mot Gefle.

”En viktig match för oss, för att få tillbaka självförtroendet”, säger Savage till C More.

Häcken har väntat på att nyförvärvet Demba Savage ska börja hitta målet även under matcherna.

Så när debutmålet i den gulsvarta tröjan väl kom passade gambianen, ny från Helsingfors inför den här säsongen, på att göra ett till direkt.

Dessutom var det andra målet riktigt snyggt.

Savage fick med sig bollen in straffområdet på vänsterkanten, letade läge och lyfte elegant in bollen i bortre burgaveln.

– Jag har gjort det på träning de senaste veckorna, så laget har frågat ”varför gör du aldrig mål i matcherna”, säger Savage till C More.

– Men i dag gick den in, det var ett väldigt bra mål.

Måltorkan över

Hans båda mål innebar att Häcken lyckades vända ett tidigt underläge redan innan den första halvleken var över.

Gefle kom till Hisingen med två raka matcher utan mål i ryggen. Efter mindre än fyra minuter var måltorkan över. I ett snabbt anfall väntade Dioh Williams kyligt in Johan Bertilsson som hade satt fart på vänsterkanten och, utan att sakta ner, satte ledningsmålet.

En mardrömsstart för Häcken, som trots det fina spelet och en säkrad finalplats i Svenska cupen hade radat upp fyra raka nederlag i allsvenskan.

Makondele tvåmålsskytt

Men Demba Savage hade bestämt sig för att spräcka sin målnolla – och kunde knappast missa när läget väl kom.

Geflemålvakten Emil Hedvall hamnade helt fel i en utrusning och föll på Häckenforwarden Alexander Jeremejeff, varpå målet var vidöppet när bollen hamnade rakt framför fötterna på Savage.

Gefle hade flera bra chanser till, men i stället för en kvittering kom ytterligare två relativt tidiga kallduschar i andra halvlek. Målskytt båda gångerna: René Makondele, första gången dessutom framspelad av – Demba Savage.

Med några minuter kvar blev sedan även John Owoeri och Kari Arkivuo målskyttar och fullbordade utklassningssegern.