Foto: Bildbyrån

”Hade det varit enkelt hade vi rättat till det”

Uppdaterad
Publicerad

Real Madrid på onsdagen, AIK på söndagen. Kontrasterna är stora för MFF, som växlar mellan Champions League och Allsvenskan. Och det har gått bättre i Europa än i Sverige. ”Hade det varit enkelt så hade vi såklart rättat till det”, säger klubbens mentale coach Sverker Fryklund till SVT Sport.

För andra året i rad har MFF lyckats ta sig till gruppspelet i Champions League. I Allsvenskan däremot är laget akterseglat när guldstriden avgörs. MFF ligger femma, nio poäng bakom ledande IFK Göteborg och IFK Norrköping. Och när de möts på Friends på söndagen är det istället AIK som fortfarande har häng på toppen, med sina 54 poäng mot ledarnas 57 med fyra omgångar kvar.

Båda lagen kommer närmast från stormatcher, men medan Malmö kämpade sig till en 0-2-förlust mot stjärnorna i Real Madrid mötte AIK Hammarby i ett Stockholmsderby.

Allsvenskan

Psykologen Sverker Fryklund har jobbat med Malmö FF sedan 2009, och menar att det mest är medierna och folk runtomkring som hetsar upp sig extra för matcher som de mot Madrid och PSG, snarare än spelarna.

– Dagarna innan är det lite som ett läxförhör. Det bygger mycket på saker som vi har jobbat med tidigare, nyckelbeteenden som vi har jobbat fram under en lång tid. Men det finns några saker som man kanske förbereder extra, att man kan bli lite mer stressad eller nervös. Vissa individer kan behöva jobba på specifika saker. Men det är inte extremt mycket annorlunda.

”Smittar av sig”

Men laget har höjt sig både i Europasammanhang, och på hemmaplan.

– En sak är såklart stämningen som skapas och har skapats av publiken. Det är klart att det smittar av sig på spelarna. De springer lite längre, de anstränger sig lite mer i närkamper. Det vill vi alltid att de ska göra, men de har den där extra lilla skjutsen. Sedan är det alltid en trygghet med hemmaplan. Det finns en fördel med hemmaplan, så är det i alla idrotter. Och adderar man det med den positiva stämningen som har varit på stadion i år och förra året, då får man en bra grogrund.

Att spela i Europa är också någonting som hela föreningen har anpassat sig till. Fryklund menar att det har skett under flera år, inte bara de två senaste i Champions League.

– En gång var vi nära, vi var i playoffen mot Dinamo Zagreb till exempel. Det har skett en kontinuerlig tillvänjning till att spela i Europa. Absolut har det skett en höjning i hela föreningen. Det känns i alla fall i ledarstaben, som sedan kan föra över sin kunskap till de nya spelare som kommer. Och också hos de centrala spelarna. Som Markus Rosenberg till exempel. Mackan lär upp de andra.

Åge Hareide har ofta varit offensiv i sina uttalanden inför Champions League-matcherna.

– Såklart att det påverkar, men det är svårt att säga vad som påvekar. Jag tycker att Åge är jätteduktig på att peka på rätt saker. Sedan kanske jag tycker att han går över gränsen ibland och säger något olämpligt, men ibland måste man kanske ligga på gränsen. Det är där han har sin styrka.

”Allt hör ihop”

– Sedan är det såklart så med hans uppställningar och spelsystem, att spelarna upplever att hans spelidéer fungerar på planen. Då får de också ett förtroende för vad han säger.

Så varför går det inte lika bra i Allsvenskan? Fryklund ser en förklaring i att många spelare har bytts ut.

– Hade det varit enkelt så hade vi såklart rättat till det. Generellt så för att skapa en hållbar nivå behöver man kontinuitet. Kanske är en del att vi har haft många spelare in och ut. Å andra sidan ser vi hur de nya spelarna har höjt sig till höga höjder i Europaspelet. Kanske är det så att vi har lyckats nå den höga nivån i enskilda matcher, men inte lycktas kontinuerligt.

– Det är en sak som ligger på det psykologiska området, men det går inte att skilja från andra områden, hur spelarna genomför tekniska, taktiska uppgifter. Det är lätt att man vill plocka ut ett område och säga att ”det beror på det”, men allt hör ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan

Mer i ämnet