U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson.

Guldkaptenen slutar efter EM

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Ericson börjar se slutet på tiden som förbundskapten för U21–landslaget. Efter sommarens EM slutar 56-åringen när kontraktet går ut. Mot sin vilja. ”Jag har lagt fram en önskan om att fortsätta två år till”, säger guldtränaren till SVT Sport.

Den 56-årige U21–förbundskaptenen, som ledde Sverige till ett överraskande EM-guld 2015, tackar för sig efter kommande sommars slutspel. När kontraktet går ut nästa sommar efter EM i Polen tar en annan tränare vid.

– Jag har lagt fram en önskan om att fortsätta två år till och sen var jag intresserad av en utvecklingstjänst. Det var mitt önskemål som skulle trigga mig för framtiden, säger Håkan Ericson och fortsätter:

– Det finns alltid en besvikelse när man får ett negativt besked, det ska jag inte sticka under stol med, men jag kommer överleva det här, säger Ericson.

Vad har du fått för svar från Håkan Sjöstrand på förbundet?

– Svaret är att man inte tänker förlänga som U21-kapten. Det var ett rakt och tydligt besked.

”Mer framgångsrika än på länge”

När Ericsons kontrakt löper ut har han suttit på posten i sex år. Efter nyår inleder förbundet arbetet med att hitta en ny förbundskapten.

– Håkan Ericson och U21 har firat väldigt fina framgångar, liksom hela vår landslagsverksamhet på ungdomssidan. Vi är mer framgångsrika än på mycket länge och framtiden ser ljus ut. Det har Håkan Ericson i allra högsta grad bidragit till, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett pressmeddelande.

– Vi kan inte bara titta på det som har varit. Ur det perspektivet anser vi att det är rätt att byta förbundskapten nu. Vi har naturligtvis haft samtal med Håkan Ericson och jag har förståelse och respekterar att det kan finnas en viss besvikelse från hans sida, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Hemmanationen väntar i EM

Sverige blev klart för U21–EM i Polen i oktober när man vann svåra kvalgruppen före bland annat Spanien. Väl när gruppspelet lottades fick Sverige något av en drömlottning när man hamnade i samma grupp som Polen, Slovakien och England.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.