Glada Hammarbyfans. Foto: TT

Hammarby – bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenska serieledaren Malmö lockar inte flest supportrar.

Inte heller AIK som har slagit rekord i försäljning av säsongsbiljetter.

Superettanlaget Hammarby – Sveriges bästa publiklag.

– Arenan finns mitt i hjärtat av Bajenland, säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund till SVT Sport.

Tabelltrean Hammarby ligger på kvalplats i jakten på uppflyttningen klubben längtat efter sedan hösten 2009. Och får stöd av supportrarna – både på regniga tisdagar och soliga lördagar. För de grönvita har bäst publiksnitt i hela Sverige – trots att de inte tillhör svenska högstaligan.

Superettan 2014

Under torsdagen publicerade SVT Sport en kartläggning av biljettpriserna i allsvenskan. Billigast snittpris för en enkelbiljett – Brommapojkarna. Dyrast – AIK.  Ändå har Solnalaget högst publiksnitt i allsvenskan under årets säsong, 16 481 personer. Men blir slaget av Hammarby som i snitt har 17 277 åskådare på läktarna. I övriga superettan är Sundsvall näst bäst – 3 314 i snitt på Norrporten Arena hittills under säsongen.

Stort lyft efter flytten till Tele2

– Vi har väldigt många supportrar, totalt drygt 400 000 i landet och 250 000 av dem bor på Södermalm (läs Söderort). Vi har en bra arena som ligger på ett väldigt bra ställe, och under de senaste åren har vi fått ett väldigt bra samarbete med våra supporterorganisationer som sprider information kring matcherna, säger klubbens vd Henrik Kindlund.

Sedan flytten från Söderstadion till Tele2 Arena har Hammarbys försäljning av säsongsbiljetter ökat med 400 procent.

Tror på fortsatt ökning

– Om man går tillbaka tjugo år så var det mycket stökigare på läktarna, vi har aldrig haft så mycket barn på matcherna som vi har nu. När vi mötte Varberg i april var 8 000 av 21 000 besökare barn.

Kindlunds uppfattning är att deras publiksnitt kommer att öka under den resterande delen av säsongen i superettan.

– Vi tror på 20 000. Vi är med i toppstriden och har två toppmöten på hemmaplan mot Ljungskile och Sundsvall. Och mötet med Sundsvall kan bli utsålt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Superettan 2014

Mer i ämnet