Författaren: Inte enbart Zlatans ord

Uppdaterad
Publicerad

David Lagercrantz, författare till den uppmärksammade biografin ”Jag är Zlatan” erkänner att han inte citerar Zlatan Ibrahimovic ordagrant. David Lagercrantz tycker att han blivit missförstådd: – Jag försökte bara säga att det inte är något bra trick att citera korrekt om man ska hitta autenticiteten, säger David Lagercrantz till TT.

Det var under en utfrågning på scenen under den brittiska litteraturfestivalen Hay Festival som Lagercrantz berättade om samarbetet med fotbollsspelaren och om sin litterära metod.

”Hitta en röst som känns autentisk”

– Inte ens kung Zlatan som är en fantastisk berättare kan bara dra sitt liv rätt upp och ner. Det man måste göra är att gå tillbaka flera gånger och försöka hitta en essens, ett koncentrat av hans ton. Mitt jobb var inte att citera honom utan att hitta en röst som känns autentisk, säger David Lagercrantz.

”Jag är Zlatan” är skriven i jagform. Trots att han inte citerade Zlatan Ibrahimovic ordagrant anser Lagercrantz att boken inte är lögn utan att han har fångat fotbollsspelarens sanna röst, efter att ha tillbringat över 100 timmar med honom.

”Vad fan är detta”

– Det första han sa var: ”Vad fan är det här? Jag har aldrig sagt det här!”. Men efter ett tag tror jag att han förstod vad jag försökt att göra. Nuförtiden tycker han verkligen att det är hans berättelse, säger han på festivalen.

Han är besviken över de stora rubrikerna under dagen, om att han ska ha hittat på Zlatans citat.

”Är inget påhitt”

– Jag blir alldeles olycklig och helt förtvivlad. Det här är inget påhitt, projektet bygger på den största respekt för Zlatan. Det hade inte gått om det var en intervjubok, folk hade somnat, säger han, och fortsätter:

– Boken är sann, till och med sannare nu när vi hittade det här koncentratet. Att jag använt det här greppet är av respekt för att hitta hans röst. Det är så här man måste göra för att komma någon nära.

– Även om jag hade träffat världens bästa berättare så hade jag behövt bete mig så här.

”Uppenbart att Zlatan fått hjälp”

Lagercrantz får stöd av spökskrivaren Klas Ekman, som skrivit självbiografier åt bland andra Ken Ring och Robert Gustafsson. Ekman anser att uppståndelsen är en storm i ett vattenglas.

– Arbetet går ut på att göra muntliga berättelser till en bok och mycket måste formas om. Böckerna utgörs inte av rena transkriberingar. Halva meningar och hummande ljud måste till exempel redigeras bort, säger han.

– Jag vet inte exakt hur Lagercrantz har arbetat men det har ju varit uppenbart för alla att Zlatan har haft god hjälp med boken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.