Här är Sveriges trupp

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Pia Sundhage har presenterat truppen till landskampen mot Norge.

Bara 18 uttagna och en rutinerad backduo petas.

Den 13 januari spelar det svenska damlandslaget i fotboll första landskampen under 2015. I La Manga i Spanien blir det en nordisk kamp mellan Sverige och Norge. Ett första test inför världsmästerskapen i Kanada.

Pia Sundhage har i dag tagit ut 18 spelare som ska representera de blågula färgerna i matchen mot grannlandet.

Damlandslaget Fotboll

– Av den enkla anledningen att det bara är en match och en träning. Jag hoppas att spelarna känner att nu är det konkurrens. Jag hoppas innerligt att de som hänger på nu tar chansen och gör skillnad, säger Pia Sundhage vid dagens presskonferens.

Trots att det är en liten trupp får Linköpings succéspelare Fridolina Rolfö fortsatt förtroende. Och PSG-stjärnan Kosovare Asllani är tillbaka. 25-åriga anfallaren missade dubbelmötet med Kanada i november på grund av huvudskada. Men rutinerade backduon Charlotte Rohlin och Thunebro finns inte med i truppen.

– Charlotte är inte skadad. Jag håller henne väldigt högt och anser att hon är bättre än spelarna hon konkurrerar med på samma position, säger LFC-tränaren Martin Sjögren till SVT Sport.

– Charlotte står sig bra, det är väldigt tajt. Det finns flera mittbackar i Sverige. Att vi får två bra mittbackar som spelar landskamper det kommer vi att ha. Och dem vi har tagit ut i dag kommer vi att testa mot Norge, säger Sundhage och fortsätter:

– Vad som är viktigt är att det är ingen som kommer med på gamla meriter är budskapet egentligen. Det gäller att träna lite mer, spela lite bättre så att man utvecklas. Så kommer hela laget ha störst chans att vinna många matcher i VM.

– Vi får se vilka som presterar, men jag finner en god anledning att plocka ut 18 spelare så att det blir lite konkurrens. Att Sara Thunebro sätter sig hemma och blir lite halvtjurig och tränar lite bättre och utvecklas så chansen finns ju hela vägen till den elfte, tolfte maj att ta en plats.

Senast Sverige och Norge möttes var förra sommaren, då vann svenskorna med 2–1 efter mål av Lotta Schelin och Marie Hammarström.

Nu har även gruppspelet för Algarve Cup lottats. Turneringen,  som avgörs i maj, har ett starkt startfält. Av tolv lag kommer nio spela i VM i Kanada sommaren 2015. I början av mars kommer Sverige att spela mot Tyskland, Brasilien och Kina.

Sveriges trupp

Målvakter: Malin Reuterwall (Umeå), Carola Söberg (-).

Försvarare: Nilla Fischer (Wolfsburg), Linda Sembrant (Montpellier), Emma Berglund (Rosengård), Lina Nilsson (Rosengård), Elin Rubensson (Kopparberg/Göteborg), Mia Carlsson (Kristianstad).

Mittfältare/anfallare: Lisa Dahlkvist (-), Malin Diaz Pettersson (Eskilstuna), Hanna Folkesson (Umeå), Sofia Jakobsson (Montpellier), Fridolina Rolfö (Linköping), Lotta Schelin (Lyon), Olivia Schough (Eskilstuna), Caroline Seger (PSG), Kosovare Asllani (PSG), Therese Sjögran (Rosengård).  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget Fotboll

Mer i ämnet