Foto: TT Nyhetsbyrån

Hedvig Lindahl fick Diamantbollen

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Schelin hade vunnit Diamantbollen fem år i rad.

Men nu har det skett ett tronskifte.

I kväll fick Hedvig Lindahl ta emot priset som Sveriges bästa spelare.

”Jag blev tårögd”, säger hon till SVT Sport om känslorna när hon fick beskedet.

Lyons Lotta Schelin har prenumererat på Diamantbollen de senaste åren. Anfallaren hade vunnit priset de fem senaste åren.

Men i år gick det sämre för henne, vilket gjorde att juryn på fotbollsgalan i kväll valde att ge priset till en annan spelare.

I stället gick Hedvig Lindahl ta emot det pristigefyllda priset.

”En spelare som match efter match bevisar att hon är en av världens bästa spelare” hette det bland annat i motiveringen.

Eftersom Lindahls Chelsea spelar åttondelsfinal i Champions League mot Wolfsburg kunde Lindahl inte vara på plats i Globen och ta emot priset.

– Det är så klart tråkigt. Å andra sidan så tror jag att jag vågade säga mer i talet eftersom jag inte var på plats, säger hon när SVT Sport får tag på henne hemma i London.

– Det sportsliga är ändå viktigare. Vi möter Wolfsburg på onsdag och det hade inte varit bra att ta sig dit och hinna med allt.

Det här måste ju vara en bra uppladdning inför det, i alla fall för självförtroendet?

– Jaja, visst. Så är det ju. Det gäller bara att kunna lägga det lite åt sidan.

Vann dubbeln

Lindahl har en riktigt bra säsong bakom sig. Hon vann både ligan och FA-cupen med sitt Chelsea, och satte under säsongen även svenskt rekord då hon blev den målvakt som spelat flest landskamper genom tiderna i Sverige. Hon spelade i september sin 113:e landskamp och passerade därmed Elisabeth Leidinge.

Trots det hade hon inte vågat tänka så mycket på Diamantbollen.

– Vissa hade nämnt det, och sagt ”Jag tror att du ligger bra till”. Men jag hade själv inte tänkt tanken faktiskt. Men andra som sett hur jag presterat och kunnat jämföra med andra prestationer hade nämnt det. Men jag hade inte tänkt jättemycket, säger Lindahl, som förklar utvecklingen de senaste åren så här:

– Inför det här året tog jag ju steget från Sverige och fick lite lugn och ro, och kanske var lite mer egoistisk än vad jag varit innan. Jag har inte varit så tillgänglig. Sedan har jag också hamnat bra inne i Chelsea. Sedan har jag också en otroligt bra målvaktstränare i Chelsea som jag vill lyfta fram.

– Han är otrolig.

Hur kändes det när du fick reda på det?

– Jag blev glad och berörd, och lite tårögd. Min pappa och hans fru var med här och hörde hela samtalet, så det blev delad glädje där. Så det var kul.

Rankar Diamantbollen högst

Under kvällen fick hon även pris som årets målvakt i Sverige.

Men Diamantbollen räknar hon så klart högre. Även sett över hela karriären.

– Det här är det finaste priset nån kan vinna i Sverige, så det är det största priset jag fått så klart. Och det är individuellt också. Andra priser vinner man ju tillsammans med en grupp. Det är ingen som kan ta ifrån mig det här priset, det är bara jag som kan stå till svars för vad som låg till grund för det här, säger hon, och fortsätter:

– Så det här får jag nog ranka som högst av allt trots allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.