”HIF:s viktigaste match sedan 1968”

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg kämpar för att hänga kvar i allsvenskan – den 17 november inleds kvalmötet mot rivalklubben Halmstad. ”Det är den viktigaste match som HIF spelat sedan 1968” säger Tomas Nilsson, krönikör på Helsingborgs Dagblad.

Helsingborgs kris har pågått länge och det var först efter sista omgången i allsvenskan som det stod klart att klubben undvek direktnedflyttning. Nu väntar ett känslofyllt kval mot rivalen Halmstad.

– Kan man säga ”måstematch deluxe gånger 2” så säger jag det. Det är den viktigaste match Helsingborgs IF har spelat sedan 1968 när man åkte ur allsvenskan, säger Tomas Nilsson, krönikör på Helsingborgs Dagblad, i ”Jakten på Lennart”.

Nannskog tror på HIF

Kvalet inleds med match på i Halmstad den 17 november och returen spelas på Olympia 20 november.

– Jag tror faktiskt på Helsingborg. Halmstad är ingen höjdare, om jag ska vara helt ärlig. Det är min gode vän Janne Jönsson som basar för Halmstad men jag tycker inte att det håller. Jag ser HIF som en stor favorit i de matcherna, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Vem blir nyckelspelare i kvalet?

– Som nyckelspelare känner jag faktiskt Jordan Larsson. De senaste matcherna har det lyst om honom, han har tagit ansvar, skapat mycket och tagit smarta löpningar.

Tomas Nilsson tror mer på Anton Wede.

– I många år har man pratat om kollektivet men det kan man inte göra längre. Anton Wede har jag beskrivit som, tillsammans med södra ståplats, klubbens hjärta som bankar. Han har växt in i en pondusroll som har blivit en bärande kraft.

”Inte säker på att Henke fullföljer”

Nilsson är inte så orolig över vad som händer om Helsingborg skulle degraderas.

– Det stormar alltid i den här staden och även runt Helsingborgs IF. Det behöver inte bara vara av ondo, det kan bli en förenande kraft som vi har sett i andra klubbar. Det är en stad som behöver förenas.

Vad händer med tränaren Henrik Larsson?

– Han har ju ett år kvar på kontraktet men jag är inte alls säker på att han kommer att fullfölja det. Sedan vem som tar beslutet, om det blir han eller styrelsen eller någon annan, vet jag inte.

Läs mer: ”Henke har klarat sig tack vare sina spelarmeriter”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.