Foto: SVT

”Henke har klarat sig tack vare sina spelarmeriter”

Uppdaterad
Publicerad

”Hade han hetat Roar Hansen hade han inte suttit kvar” slår Tomas Nilsson, krönikör på Helsingborgs Dagblad, fast i nya SVT-programmet ”Jakten på Lennart” på frågorna kring Henrik Larssons tränarroll i krislaget Helsingborg.

I  SVT Sports fotbollsprogram ”Jakten på Lennart” var Helsingborgs kräftgång huvudtema.

– Klubben mår inte bra. Ekonomiskt kommer man, om alla kort landar rätt, landa på 100 000 kronor i eget kapital. Och sedan befinner man sig på kvalplats, det är en situation klubben aldrig har varit i. Nej, klubben mår inte bra, säger Tomas Nilsson, krönikör på Helsingborgs Dagblad, i programmet.

Publiken sviker

Publikmässigt går laget dåligt, från ett snitt på 10 284 åskådare 2013 var man i fjol nere på 8 138.

– Helsingborgaren är av naturen bekväm. Alla matcher kan ses på TV nuförtiden, förut var man tvungen att sitta på Olympia för att dagen efter kunna vara med i snacket vid fikabordet, säger Nilsson.

– Andra klubbar har jobbat offensivt med marknadsföring men HIF har suttit och väntat på att folket ska komma ändå.

Stormigt kring ”Henke”

Senaste tiden har det stormat rejält kring tränaren Henrik Larsson. Efter att tidigare klubbdirektören Paul Myllenberg kritiserat ”Henke” i Aftonbladet svarade han i Expressen att han kunde berätta sin version efter säsongen. ”Och det kommer inte bli snygga ord” sa Larsson då.

– Nu sitter alla och väntar de resterande matcherna på att han ska prata, när man egentligen behöver ha fokus på fotbollen, säger Nilsson.

– Det är dålig tajming av Myllenberg att kliva ut i det läget. När man ligger där i tabellen behöver man lugn och ro. Det där får man ta efter säsongen, nu måste man göra allt för att rida ut stormen man är i. Sedan tror jag nog att man skulle må bra i HIF om man lägger alla kort på borden, det är nog nyttigt, menar SVT:s expert Daniel Nannskog.

”Hade han hetat Roar Hansen hade han inte suttit kvar”

Efter den senaste tidens resultat undrar många hur länge klubben kommer att låta Henrik Larsson, som själv ställde sin plats till förfogande redan efter tre omgångar, vara kvar som tränare.

– Hans fotbollsmässiga meriter har räddat honom som tränare. Hade han varit en man från trakten och hetat till exempel Roar Hansen hade han inte suttit kvar i 1,5 år, säger Tomas Nilsson.

Experten kritisk mot spelarnas utveckling

Daniel Nannskog är dessutom besviken på spelarutvecklingen under Larssons tid.

– Jag hade trott att han skulle få ut mer av sina forwards. Den som gjort flest mål har gjort fem mål. Man får inte ut den utvecklingen som jag hade trott. Man ser att det finns kvalitet, man slog MFF i derbyt hemma, men allt som oftast underpresterar de.

SVT-experten undrar om Henke tar sig tiden att ge spelarna rätt stöd.

– Jag är lite inne på att spelarna inte riktigt klarar av att leva upp till Henkes krav. Han behöver vara psykolog. Han säger ”det är hårt arbete, vi ska kämpa på” men det är mycket som har ändrats sedan vi var yngre. Det har blivit mer psykologi, det ska gullas, analyseras och pratas. Frågan är om han tar sig tid? Jag vet inte, men jag undrar om han tar sig tiden och snackar med spelarna? Jag sätter ett stort frågetecken kring det.

Jakten på Lennart

Namnet på SVT:s nya fotbollsmagasin anspelar på SM-bucklan ”Lennart Johanssons pokal” och sänds på onsdagar 12.00 på svtsport.se/SVT Sport-appen säsongen ut.

Programmet leddes av David Fjäll tillsammans med experten Daniel Nannskog och bloggaren Elena Lövholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.