Helsingborgs tränare Henrik Larsson. Foto: BILDBYRÅN

Henrik Larsson anmäls efter publikattacken

Uppdaterad
Publicerad

Maskerade personer från läktaren tog sig in och attackerade bland andra Jordan och Henrik Larsson. HIF-tränaren själv kan bli en av de som straffas för sitt agerande vid händelsen. ”Larsson går ju i någon form av ställning mot fansen, gör sig redo att slåss”, säger säkerhetsdelegaten Stefan Winqvist till Aftonbladet.

Helsingborg som klubb riskerar att straffas hårt för sitt säkerhetsarbete då flera personer sprang in på plan och bland annat slet tröjan av och måttade slag mot Jordan Larsson.

Jordan och Henrik Larsson hade tagit sig bort mot läktaren, och på bilder ses tränaren röra sig med ett kroppsspråk som om han skulle vara beredd att ta till knytnävarna.

– I stora drag kommer vi anmäla två saker: dels användandet av pyroteknik under matchen, att det togs med in på planen och att åskådare kunde ta sig in på planen men också Henrik Larssons agerande mot fansen, säger Winqvist.

”Gör sig redo att slåss”

– Larsson går ju i någon form av ställning mot fansen, gör sig redo att slåss. Det kommer vi också ta med i anmälan till riksombudet.

Enligt Aftonbladet kan Larssons agerande som mest ge böter om 25 000 kronor för HIF.

Larsson har inte velat kommentera saken på måndagen men sade efter matchen att han inte såg att de gav sig på sonen.

– Och hade jag sett det hade jag förmodligen varit där inne och vevat ordentligt, eftersom de måste tänka till litegrand. Åtta-tio minuter tidigare jublar de över att han gör 1–0, sade han.

Winqvist och matchdelegaterna Tommie Elgestål och Per Swärd kommer nu att lämna en rapport till Svenska fotbollförbundets riksombud, som i sin tur kan anmäla händelser till disciplinnämnden.

Hårdast straff kan HIF som förening få, för eventuella brister i säkerheten. Winqvist säger att delegaterna före matchen bland annat påtalade de två trapporna ner från södra läktaren som en svag punkt.

TV: HIF – från mästare till nedflyttning på fem år

”Extra förvånande”

– Det fanns en hotbild mot Henrik Larsson. Det har varit känt länge. Vi delegater hörde ytterligare om det redan i samband med den första kvalmatchen, i Halmstad. Då var det extra förvånande att Larsson gick bort mot fansen efter slutsignalen, säger han.

– Vi som var SvFF:s delegater träffades redan under lördagen och diskuterade igenom riskerna vid matchen på Olympia. Värsta-scenariot ur säkerhetssynpunkt var att HBK skulle vinna och vi påtalade för HIF att det viktigaste då var att säkra spelarna och framför allt Henrik Larsson.

Polisen har i efterhand varit självkritisk och menat att både de och klubban borde ha haft ett bättre säkerhetsarrangemang.

– Det borde ha varit flera ordningsvakter och fler poliser. Arrangemanget såg bra ut från start och man trodde att man hade tagit allt i beräkning. Men vi måste vara ödmjuka, mycket hade kunnat göras bättre, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.