Helsingborg hjälpte MFF i guldstriden

Helsingborg gav Skånerivalen Malmö FF en hjälpande hand genom att vinna hemma mot AIK med 3-1. HIF gjorde sina tre mål i slutet av första halvlek medan AIK gjorde sitt enda efter en dryg timmes spel. Med sju omgångar kvar ligger serieledande MFF fem poäng före tvåan AIK.

HIF fick en farlig frispark några meter utanför AIK:s straffområde sedan Per Karlsson fällt David Accam. Veteranen Christoffer Andersson tog hand om den och skruvade in 1-0-bollen i närmsta krysset.

Accam gjorde 2-0 efter att ha kommit helt fri och rundat AIK-målvakten Robin Carlgren. Samma spelare gjorde 3-0 efter att ha skojat bort AIK-försvaret och petat in bollen i öppet mål.

Allsvenskan 2014

De tre målen kom inom åtta minuter, mellan 38:e och 45:e minuten.

– Vi tappar allt sista tio, säger AIK:s yttermittfältare Kenny Pavey till C More.

Att Helsingborg gick fram till 3-0 var logiskt. Skånelaget, som låg 18 poäng efter AIK inför matchen, var det klart bättre laget före pausvilan och hade flera fina chanser. Bland annat hade Peter Larsson ett stolpskott.

AIK startade med VM-mittfältaren Celso Borges i anfallet och Kennedy Igboananike på bänken och var helt under isen i första halvlek. I andra halvlek spelade Borges på mittfältet samtidigt som Igboananike spelade i kedjan. Det var just Igboananike som stötte in reduceringen på Nils-Eric Johanssons inlägg. AIK hade lägen att göra ytterligare en reducering, men matchen slutade 3-1. Tabelltvåan AIK ligger därmed fem poäng efter serieledande Malmö FF med sju omgångar kvar.

– Vi är inte tillräckligt skickliga. Helsingborg är bättre än oss i dag, säger AIK:s tränare Andreas Alm.

– Vi uppträder som ett lag. Vi spelar bra försvarsspel i första halvlek, summerar HIF-tränaren Roar Hansen.

MFF slipper Accam i Skånederbyt

Malmö FF fick hjälp av Helsingborg, som slog AIK med 3-1. Dessutom slipper MFF David Accam i Skånederbyt på söndag.

Det var i andra halvlek som Accam, helt i onödan, tog ner bollen på armen i början av andra halvlek. Han fick därmed säsongens tredje gula kort.

– Det är illa. Alla vill spela den matchen, säger anfallsstjärnan till SVT Sport.

– Det går inte att ersätta Accam med den speeden och allt han har, säger SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog.