Flera huliganer tog sig in på Olympia efter matchen. Foto: Bildbyrån

HIF:s ordförande: ”Identifierar vi dem så slänger vi ut dem”

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs ordförande Sten-Åke Tjärnlund vill se krafttag mot dem som sprang in på planen efter matchen mellan Helsingborg och Halmstad under söndagen. ”Det här är huliganer”, säger han till SVT Sport.

Förutom att tvingas konstatera att laget nästa år spelar i superettan, hade Helsingborgs ordförande Sten-Åke Tjärnlund en förmodad tung och hektisk måndag dagen efter planattacken på Olympia.

Och det är en ordförande som tar starkt avstånd mot dem som tog sig in på planen.

– Det är inte våra supportrar. Våra supportar står på Södra stå och sjunger från början till slut. Det här är huliganer. Vi jobbar tillsammans med polisen och kan vi identifiera dem så kommer de bli utslängda, helst från alla arenor i Sverige, säger Tjärnlund till SVT Sport.

Även sportsligt är det alltså tungt, då HIF åker ur allsvenskan och därmed går från mästare till nedflyttning på fem år.   

– Vi misslyckades rejält. Det har gått emot oss och vi är en del av det, det är ingen annans fel, säger Tjärnlund om den gångna säsongen.

Fakta: Tidigare skandaler

Det är inte första gången som en spelare eller funktionär attackeras på planen, fysiskt eller av inkastade föremål, i samband med en allsvensk match. Här är några tidigare skandaler.

Augusti 2016: En maskerad 17-årig pojke tar sig in på planen i slutskedet av den allsvenska matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund på Stadsparksvallen. 17-åringen jagar ikapp bortamålvakten Aly Keita och utdelar slag mot honom. Han döms senare till 90 timmars samhällstjänst. Det har inte gått att bevisa vilket lag 17-åringen är supporter till.

April 2016: En inkastad smällare bränner av i närheten av Malmö FF-spelaren Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius på Gamla Ullevi. Sana reagerar i chock och kastar en hörnflagga mot IFK Göteborgs klack. Matchen avbryts och MFF tilldöms senare segern.

April 2013: Premiärmatchen Djurgården–Mjällby avbryts efter att Mjällbyspelaren Gbenga Arokoyo träffats av ett inkastat päron.

April 2011: Matchen Syrianska–AIK bryts efter lite mer än 20 minuter sedan AIK-supportrar kastat in smällare och den assisterande domaren Daniel Wärnmark skadats.

Maj 2011: En Malmö FF-supporter rusar in på planen och attackerar Helsingborgsmålvakten Pär Hansson. Matchen bryts av domaren Stefan Johannesson.

Juli 2011: Matchen Malmö FF–Djurgården bryts redan efter elva minuter sedan flera smällare kastats in mot planen. Ett knallskott smäller av nära en kameraman. Matchen spelades om eftersom det inte fanns tillräckliga bevis för att peka ut något av lagens supportrar som skyldiga.

November 2009: Djurgårdens fans stormar planen efter seger i kvalmatchen mot Assyriska. Mitt i kaoset slår en supporter till Assyriskaspelaren Andi Toompuu.

Oktober 1995: En Djurgårdssupporter rusar in på planen och sparkar ner domaren Anders Frisk när Djurgården möter Halmstad på Stockholms stadion.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.