Robert Lewandowski säger att Schweiz är favoriter. Foto: TT Nyhetsbyrå

Historisk match för Schweiz och Polen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en historisk första åttondelsfinal i årets EM – då varken Schweiz eller Polen har nått så långt tidigare. Polen går in i slutspelet med förutsättningen att de inte har släppt in ett enda mål i den här turneringen.

Det polska favoritskapet blir tyngre när man adderar att motståndaren Schweiz enbart har lyckats vinna en av tio matcher mot dem.

Polen och Schweiz blev båda obesegrade tvåor i sina respektive grupper. Polen har ännu inte släppt in något mål i EM-turneringen, men har bara producerat två framåt – lika många som Schweiz.

Fotbolls-EM

”Schweiz är favoriter”

På tio matcher mot Polen har Schweiz bara vunnit en gång, 1976.

EM-kvalets skyttekung (13 mål), Robert Lewandowski, har ännu inte gjort något mål för Polen. Och nu möter han ett kompakt Schweiz-försvar.

– De (Schweiz) är ett väldigt bra lag, de är favoriter. Men precis som alla andra lag har de sina svaga punkter som jag hoppas att vi kommer kunna utnyttja, säger han till den polska nyhetsbyrån PAP.

Inget enmanslag

Schweiz målvakt Yann Sommer känner väl till Lewandowskis näsa för mål.

– Vi känner alla till Lewandowski från Bundesliga, men det vore dumt att kalla Polen för ett enmanslag. De har många spelare med hög kvalitet, säger Sommer.

Polen får klara sig utan vänstermittfältaren Bartosz Kapustka som är avstängd efter två varningar.

Lichtsteiner kommer med denna match spela sin 81:a landskamp för Schweiz och därmed blir han den nionde mest välmeriterade landslagsspelaren i Schweiz.

Uppsnacket börjar 14.00 i SVT. Matchstart 15.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet