Den historiska landskampen mot Iran är i farozonen. Foto: SvFF/Bildbyrån

Historisk landskamp allt närmare

Uppdaterad
Publicerad

Den historiska damlandskampen i fotboll mellan Sverige och Iran – på Gamla Ullevi på torsdag – verkar bli av.

Sent ikväll beviljades visumansökningar för 16 spelare och tre ledare på svenska ambassaden i Teheran. ”Nästa steg blir att de ska ta sig till Sverige också, men det här har varit en otroligt viktig pusselbit”, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Det är ett sen i fjol planerat landskampsutbyte som varit omgärdat av hinder.

Förra året mötte Sveriges herrar Iran i en landskamp i Stockholm. I avtalet kring den matchen fanns ett löfte om att det iranska damlandslaget också skulle få chansen att spela i Sverige.

Damlandslaget i fotboll

För två veckor sen kom indikationer på att Irans damer – som aldrig spelat landskamp i Europa – skulle stoppas från utresa. Visumansökningar har inte kommit in – förrän idag och sent under tisdagen löste sig den frågan.

– Det är klart att det har funnits  frågetecken runt omkring det här, samtidigt handlar det om att försöka hantera det på ett strukterat och bra sätt, säger Sjöstrnad.

Nu ska det iranska laget, om allt går som det ska, transportera sig till Sverige och Göteborg under onsdagen för att sen ladda för torsdagens historiska möte. Det är alltså första landskampen på europeisk mark för Irans damer.

Enligt uppgift har mellan 500 och 1000 biljetter sålts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet