Högmo lämnar sin post. Foto: Bildbyrån

Bekräftat: förbundskaptenen för Norge slutar

Uppdaterad
Publicerad

Per-Mathias Högmo har varit hårt kritiserad som förbundskapten för det norska fotbollslandslaget. Och nu står det klart – Högmo lämnar sin post. ”Trycket blev för stort”, säger han på presskonferensen.

Det blev 35 landskamper, 10 vinster, 7 kryss och 18 förluster för Per-Mathias Högmo som blev förbundskapten för det norska landslaget 2013.

– Per-Mathias Högmo och fotbollsförbundet har i samförstånd enats om att Högmo slutar som norsk förbundskapten, står det i pressmeddelandet.

Högmo, med ett förflutet som tränare för Djurgårdens IF och spelare i IFK Norrköping, har under en tid hängt löst. Efter fyra VM-kvalmatcher har Norge bara lyckats vinna en match, mot San Marino. Förlusten mot Tjeckien senast var droppen – och det sista 56-åringen gjorde för Norges landslagsfotbollen den här gången.

– Efter den senaste matchen ville jag få tid att tänka igenom saker och ting. Jag kom fram till att trycket kring spelargruppen och organisationen blev så stort att det var viktigt att ta ett steg tillbaka. Annars hade jag satt mig själv före laget, säger Högmo.

I september 2013 tog Högmo över efter Egil Olsen. Resultaten har uteblivit, och det största misslyckandet var att Norge missade att kvalificera sig till EM 2016.

Spekuleras om Hamrén

Det har redan talats om möjlig ersättare, och det har ryktats om Sveriges förre förbundskapten, Erik Hamrén.

– Jag kan inte kommentera någon om den process vi befinner oss i. Förbundsstyrelsen har sagt att de ska göra en utvärdering, säger norske fotbollsbasen Nils Johan Semb till NRK.

Erik Hamrén var under tisdagen i Oslo, något som inte direkt dämpade spekulationerna. Även om Hamrén själv dementerade att resan vara i jobbsyfte.

– Jag var en tur till Oslo men det handlade inte om förbundskaptensjobbet, sade han till Expressen.

Kontrakt till 2017

På presskonferensen sade Terje Svendsen, ordförande för det norska fotbollsförbundet, att de omedelbart ska sätta igång processen med att hitta en ny förbundskapten.

– Vi har ingen tidsplan, men vi vet självklart att vi har nästa landskamp i mars och hoppas att vi är klara innan dess, säger Svendsen.

Högmos kontrakt går ut i slutet av 2017, men hittar han ett nytt jobb dessförinnan upphör hans lön från förbundet.

Fakta: Per-Mathias Høgmo

Ålder: 56 år, född i Gratangen, Norge.

Klubbar som spelare: Gratangen, Mjølner, Tromsø, Norrköping.

Klubbar som tränare: Tromsø, Moss, Rosenborg, Djurgården.

Förbundskapten i Norge 2013–2016.

Totalt: 35 matcher (10 vinster, 7 oavgjorda, 18 förluster. Målskillnad 33–49.

Har tränat flera andra landslag i Norge. Ledde damlaget till OS-guld i Sydney 2000.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.