Advocaat och van Basten har lämnat det holländska landslaget. Gullit kan bli ny assisterande – trots schism med förbundet. Foto: TT/Bildbyrån

Holländska ledarkaoset – van Basten avgår

Uppdaterad
Publicerad

Här fullbordas ledarkaoset i Sveriges kvalmotståndare. Nederländernas assisterande förbundskapten Marco van Basten meddelar sin avgång med en vecka kvar till nyckelmatchen mot Blågult.

Det började med att Dick Advocaat – en av två dåvarande assisterande förbundskaptener – lämnade för att ta över turkiska toppklubben Fenerbahce.

Samtidigt jagade det holländska förbundet Ruud Gullit som assisterande, men fick initialt bara gå ut med att förhandlingarna med Gullit bröt ihop.

Och nu meddelar van Basten att han avgår med bara en vecka kvar till kvalpremiären mot Sverige på Friends Arena.

Nämns som ersättare – trots schism

Enligt TT väntas Ruud Gullit ta över. Detta trots att han för bara fyra dagar sedan var i schism med förbundet, enligt Daily Mail.

Hans van Breukelen, förbundsrepresentant, sade att parterna muntligen var överens men att Gullit inte fick jobbet för att han ville ta över landslaget efter nuvarande förbundskaptenen Danny Blind.

– Vad van Breukelen säger är inte sant, sade Gullit till radiokanalen NOS och fortsatte:

– Jag frågade om förbundet kunde ge mig en skriftlig garanti på att jag får förhandla om min position den dagen Blind lämnar. Van Breukelen sa att det var rimligt, men vägrade skriva det i mitt kontrakt.

Lämnar efter matchen mot Sverige

51-årige Marco van Basten kommer att stanna i landslaget över det första landslagslägret och matchen mot Sverige.

Sedan lämnar han för ett jobb inom Fifa, enligt NU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.