IFK Göteborg vann SM-guld 2007. Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg vinner guld

Uppdaterad
Publicerad

Det blir IFK Göteborg som vinner allsvenskan i år. I alla fall om man ska tro statistiken.

Sedan Allsvenskan började att spelas i 30 omgångar 2008 har det lag som toppade tabellen efter 25 omgångar alltid lyft pokalen vid säsongsslut.

Efter 25 spelade omgångar har de tre topplagen IFK Göteborg, IFK Norrköping och AIK alla 54 poäng.

Ska man tro statistiken innebär det att Emil Salomonssons sena kvittering igår, som gav IFK Göteborg serieledningen, var målet som avgjorde Allsvenskan.

Allsvenskan 2015

”Siktar på att avgöra i sista omgången istället”

Men den potentielle guldskytten Emil Salomonsson vill inte riktigt kännas vid att han kanske stod för årets guldmål igår.

– Om det var den 31 oktober, straff i slutminuterna och jag klev fram, då hade jag känt mig som en guldmakare, men inte nu. Statistik är skoj för en supporter, men för en spelare så gäller det att se det på ett sakligt sätt. Det kommer alltid undantag som bekräftar regeln. För oss gäller det att vinna en match i taget. Jag tycker vi siktar på att jag avgör i sista omgången istället, säger Emil Salomonsson.

”Vilka som vinner? Vi i IFK Norrköping”

En annan som tror att guldet går till IFK, det är en gammal göteborgsbekanting, Niklas Bärkroth. Men han tror på sitt IFK, det vill säga Norrköping, och inte de från Göteborg.

– Vilka som vinner guld? Vi i IFK Norrköping.

Och statistikens historia påverkar honom föga.

– Statistik över tid kanske har en viss substans i sig, men i denna situation skulle jag säga att den spelar väldigt lite roll. Det är så mycket annat som spelar in och det är nu det avgörs, det är nu det är som svårast att vara bäst. Vi i Norrköping är väldigt starka just nu. Jag litar på vår form mycket mer än vad jag tror på vad statistiken från föregående säsonger säger.

En annan guldjagare är Nils-Eric Johansson, lagkapten i AIK. Han ifrågasätter guldtrenden, trots att han och AIK är del av den i och med klubbens guld 2009.

– Det blir alltid en ny trend. Nästa grej är väl att den som leder efter 25 omgångar vinner guld. Dessutom är vi ju tre som leder, säger Nils-Eric Johansson.

”Fan, så det fanns bevis på det?”

Fast ett motargument för delad serieledning fungerar inte. 2010 vann Malmö FF, efter att ha haft samma poäng – men bättre målskillnad – än sin nemesis Helsingborg, efter just 25 omgångar. Så IFK Göteborg leder på sin målskillnad.

– Fan, så det fanns bevis på det?, säger Nils-Eric Johansson till SVT Sport.

Men att AIK är svåra att slå och bara blir bättre och bättre, det ser AIK:s lagkapten som tecken på att pokalen blir deras. Dessutom lever AIK just nu på en annan statistik: Klubbens vinnarrekord, som just nu är uppe i nio raka segrar. Håller den trenden så kommer de gå om IFK Göteborg – för klubbarna möts i näst sista omgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2015

Mer i ämnet