Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gianni Infantino riktar stenhård krittik mot medierapportering kring VM i Qatar Foto: TT

Infantino: Känner mig som en qatarier, arab, afrikan, homosexuell, migrantarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Gianni Infantino startade sin lördagsmorgon med att hålla ett en timmes långt försvarsstal om VM i Qatar. Han gick samtidigt till stenhård kritik mot mediernas rapportering om mästerskapet, och menar att han och Fifa är de enda som bryr sig om migrantarbetarna.

– I dag känner jag mig qatarisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig som en gästarbetare, säger han på en presskonferens.

England, Nederländerna och Wales har flaggat för att deras kaptener ska bära OneLove-armband under VM, för att visa sitt stöd för HBTQ-rättigheter. Men nu ser de inte ut att kunna genomföra sina manifestationer.

Trots att Fifa tidigare uppmanat länderna att undvika politiska frågor lanserar man nu själva en egen kampanj för social rättvisa under VM. Bland annat kommer lagens kaptensbindlar samt skärmar på arenorna att visa budskap om att fotboll förenar världen och diskriminering inte är okej.

På en presskonferens valde Fifas ordföranden Gianni Infantino att kritisera medierna, som han menar varit selektiva i sin rapportering kring mästerskapet. Han kallade dessutom kritiker av mästerskapet för hycklare.

”Vi européer borde be om ursäkt”

– Jag behöver inte försvara Qatar, det kan de själva. Jag försvarar fotbollen – och rättvisa. Vem bryr sig egentligen om arbetarna? Fifa gör det. Fotbollen gör det. VM gör det. Och Qatar gör det med.

– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar. Det finns saker i Qatar som inte funkar, som måste adresseras. Men den här moralkakan från västvärlden är så ensidig. Det är bara hyckleri, säger han.

Kampanjen görs tillsammans med UNESCO, WFP och WHO och kommer ha ett nytt fokusområde varje omgång. Fifa-ordföranden Gianni Infantino menar att han själv vet hur det känns att bli diskriminerad eftersom han mobbades i skolan för att han hade fräknar och rött hår.

– I dag känner jag mig qatarisk. I dag känner jag mig arabisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig handikappad. I dag känner jag mig som en gästarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.