Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

Ingen nordisk ansökan om EM 2024

Uppdaterad
Publicerad

Inget herr-EM i Sverige 2024. Det står klart efter att SvFF meddelat att det inte blir någon nordisk ansökan. ”Vi har inte den arenatillgången som krävs, men vi stänger inte dörren för en ansökan längre fram”, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Sverige har tillsammans med Norge, Danmark och Finland visat intresse för att ansöka om EM 2024.

När de nordiska förbunden samlades i Köpenhamn under fredagen togs dock beslutet att det inte blir någon nordisk ansökan.

– Vi har haft en arbetsgrupp som jobbat med frågan och analyserat våra möjligheter. De har kommit fram till att vi i Norden inte har en arenatillgång som möjliggör en EM-ansökan till 2024, men vi stänger inga dörrar för en ansökan längre fram, säger svenska fotbollsförbundets (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Hur långt ifrån är Norden för att på allvar konkurrera om ett herr-EM?

– Tyvärr ganska långt ifrån, bedömningen är att det inte finns någon anledning att ens ta sikte på EM 2024, arenaresurserna finns inte helt enkelt.

Under förbundssamlingen i Köpenhamn bestämdes också att den gemensamma, nordiska, arbetsgruppen som jobbat med EM-ansökan 2024 blir permanent, men nu med ett annat fokus.

Öppnar för dam-VM

– Vi kommer att behålla arbetsgruppen vars huvudfokus nu blir att titta på våra möjligheter att arrangera ett dam-VM. Där är första möjligheten att ansöka 2023 och nästa efter det 2027, säger Nilsson och tillägger:

– Dessutom kommer möjligheterna att framöver arrangera dam-EM, U20-turneringar och U21-EM att ses över. Där är kraven sådana att vi har väldigt goda möjligheter att kunna konkurrera om mästerskap, säger Nilsson.

Nästa EM, 2020, kommer att spelas i 13 olika länder, men så många spelplatser blir det inte 2024.

Ansökningarna om att få arrangera EM 2024 ska vara inlämnade till Uefa senast i början av mars och hittills har Tyskland och Turkiet båda ansökt om att få anordna mästerskapet på egen hand.

Uefa presenterar det vinnande ansöknings-bidraget i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.