Foto: TT Nyhetsbyrån

Ödeshög sörjer sin VM-hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Karriären började i Ödeshögs IK innan den fortsatte i IFK Göteborg och vidare ut i Europa. Men det var till Ödeshög Klas Ingesson ständigt återvände – VM-hjältens engagemang i hembygden var stort. – Han var en människa som brydde sig, säger Ödeshögs kommunalråd Magnus Oscarsson (KD).

Saknaden efter den svenske VM-hjälten är stor runt om i Europa – Klas Ingesson gjorde stort avtryck i flera storklubbar utanför Sverige.

Men det var till lilla Ödeshög den svenske VM-hjälten ständigt återvände.

Klas Ingesson

”Han var en människa som brydde sig”

– Han var oerhört populär och en människa som brydde sig, som engagerade sig här i hemkommunen, säger Magnus Oscarsson till Östnytt.

Kommunalrådet minns särskilt Ingessons insatser när flyktingar skulle integreras i Ödeshög.

– Vi tog emot många ensamkommande flyktingungdomar, det var svårt för dem att komma in i samhället. Men då sa Klas ”Vi måste öppna upp vår bollklobb”.

– Då hade vi migrationsminister (Tobias) Billiström här, och Klas berättade för Billstörm hur viktigt det var för ÖIK att engagera sig. För en boll känner alla till, oavsett var man kommer ifrån i världen så kan fotboll förena. Det hjälpte Klas till med här i vår kommun.

I dag är Tobias Billström förste vice talman i Riksdagen. Han minns Klas Ingessons engagemang väl.

Billström: ”Han hade ett oerhört engagemang”

–  Det var fantastiskt. Klas hade ett oerhört engagemang för hur man skulle kunna bryta ner och bygga bort fördomarna som fanns i samhället, och hade märkt hur föräldrarna till fotbollskillarna som mötte ensamkommande flyktingar fick en bild av hur deras liv såg ut, säger Billstöm till expressen.se

– Jag kommer ihåg hans blick när han pratade om de här frågorna, hur han själv hade sett ljuset i vad fotbollen kunde göra som integrationsverksamhet. Han pratade mycket om detta och hur det borde spridas. Och jag har flera gånger efter det här pratat om Klas som en förebild och ett föredöme i de här frågorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klas Ingesson

Mer i ämnet