Foto: TT Nyhetsbyrå

Inget EM för Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Orange blir inte sommarens färg nästa år. Nederländerna förlorade med 2-3 mot Tjeckien i den sista kvalmatchen och missar EM-slutspelet i Frankrike.

Den sista dagen på EM-kvalet blev till slut oerhört rafflande. På ett bra sätt för några, på ett betydligt sämre sätt för andra.

Nederländerna var tvunget att vinna mot Tjeckien för att ens ha chans att bli trea i grupp A, och på så sätt hålla EM-drömmen vid liv. Men i stället hamnade hemmalaget i underläge med 0-2 efter 35 spelade minuter på Amsterdam arena, och misären späddes på ytterligare när Robin Van Persie i den 66:e minuten ohotad nickade bollen rakt i eget mål när han skulle rensa undan en tjeckisk frispark.

EM-kval fotboll

Vände nästan

Förbundskaptenen Danny Blind tog i somras över efter Guus Hiddink efter en misslyckad inledning på kvalet. Men avslutningen blev inte bättre för det. Förvisso reducerade Nederländerna två gånger om, först genom Klaas-Jan Huntelaar och sedan genom Van Persie, som även hittade rätt åt andra hållet, men närmare än så kom inte fjolårets VM-trea.

Nederländerna gör därmed Sverige (1995), Kroatien (1999) och Turkiet (2003) sällskap i den lilla exklusiva grupp som missat att sig till EM året efter ett VM-brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet